Heldere salades
Een salade is een koud gerecht dat bereid is op basis van een mix van verse en/of geblancheerde groenten, vruchten en vlees of vis op smaak gebracht met een vinegraite; een heldere dressing. Een vinaigrette heeft als basis (plantaardige) olie, azijn en/of wijn. De smaak en kwaliteit van de gebruikte grondstoffen zijn essentieel voor het eindresultaat. Matige grondstoffen geven een matig, matig resultaat. Voor de uiteindelijke smaak wordt tevens gebruik gemaakt van allerlei kruiden en specerijen, veelal uit het land van herkomst. Een salade kan worden gebruikt als snack, voor- en hoofdgerecht.
Afhankelijk van de samenstelling vormen salades vaak een belangrijk onderdeel van een lunch of de warme maaltijd, kunnen eventueel gebruikt worden bij een dieet, maar zijn ook niet te versmaden bij een buffet of de barbecue. De omschrijving van de hier getoonde salade zijn bedoeld om jou aan ideeën te helpen. Ze zijn gebaseerd op de samenstelling van de firma Kühlmann uit Duitsland die de producten dagvers vervaardigt en de foto's ter beschikking stelde. De slager die zijn salades zelf maakt kan een andere samenstelling hanteren. Met de herkomstvermelding wordt het land bedoeld waar de salade van oorsprong vermoedelijk is ontstaan.
Foto's van de firma Kühlmann
Griekse salade
Kleine blokjes zachte feta kaas die is gecombineerd met reepjes frisse paprika, prei, groene en zwarte olijven en snippertjes ui. Nadat de verschillende grondstoffen voorzichtig zijn gemengd wordt alles overgoten met een kruidige vinaigrette.
Herkomst: Griekenland
Tomaten mozzarellasalade
Een Italiaanse culinaire verrassing vervaardigd van zachte mozzarella. Deze witte, kwarkachtige kaas, werd vroeger uit buffelmelk vervaardigd. Tegenwoordig meestal uit koemelk. De smaak is er niet minder om, zeker in combinatie met de gebruikte verse tomaten en kruiden en de zacht romige saus.
Herkomst: Italië
Broccoli-ham salade
Door de combinatie van de verschillende ingrediënten is deze broccoli-hamsalade pikant en crèmig. De broccoli moet knapperig zijn en de achterham stevig maar toch sappig. Toegevoegd zijn een mix van tomaten, fijne maiskorrels, paprika, appel en ui. De dressing bestaat uit een zacht romige salademayonaise
Herkomst: Nederland
Couscoussalade
Wanneer deze salade op tafel staat lijkt het heel simpel om hem te maken. Niets is minder waar omdat de gebruikte couscous van een uitstekende stevige en kruidige soort moet zijn die niet papperig mag worden. Verder is kruiderij in de Marokaanse keuken totaal anders dan de gemiddelde Nederlander gewend is. Aan deze kruidige basis worden kikkererwten en gesneden wortels, courgettes, aubergines, tomaten en gehakte uitjes toegevoegd.
Herkomst: Marokko
Milanese eiersalade
Eieren, partjes verse tomaat en kruidige komkommerschijfjes worden samen ingelegd in azijn waaraan fijngehakte prei is toegevoegd. Een crèmige yoghurt-mayonaise maakt deze Italiaanse compositie af.
Herkomst: Italië
Worstsalade
Een topper uit de Duitse keuken. Fijne reepjes 'Fleischwurst' gekookte worst met een vleugje knoflook worden vermengd met een mix van verschillend gekleurde paprikareepjes, augurken en uienringen. De dressing wordt gemaakt van azijn en olie.
Herkomst: Duitsland
Ossenvleessalade
Voor deze klassieker werd van oudsher het magere vlees van de ossenkop gebruikt. Dat heeft na het garen een rijke smaak. Tegenwoordig kan ook rundvlees van de borst van de koe worden gebruikt. Dat is het vlees waarvan ook het bekende pekelvlees van wordt gemaakt. Dat heeft de juiste 'bite' en smaakt uitstekend wanneer het in dunne plakken gesneden wordt vermengd met ui, bieslook en een krachtige goed gekruide vinaigrette.
Herkomst: Duitsland
Duivelssalade
Voor deze salade wordt in Duitsland de Bockworst, een knakworstvariant, gebruikt. In Nederland kun je prima werken met plakjes fijne rook- of kookworst. Aan de plakjes worst worden gemarineerde champignons, komkommer en gesnipperde ui toegevoegd. De marinade bestaat uit een pittig gekruide tomatensaus.
Herkomst: Nederland
Berliner vleessalade
Originele Duitse gekookte worst met een vleugje knoflook vormt de basis. Deze wordt gesneden in dunne reepjes en vermengd met komkommer. Voor de dressing wordt een dunne lichtzoete mayonaise gebruikt.
Herkomst: Duitsland
Paddenstoelensalade
Deze salade is uniek in zijn samenstelling. Er worden verschillende soorten paddenstoelen voor gebruikt. Op de foto zie je minichampignons, stobbezwammetjes en cantharellen. De smaak wordt mede gevormd door het gebruik van hartige gesneden bleekselderij en look. Uiteraard moet de gebruikte vinaigrette lekker kruidig zijn.
Tip: Bak deze salade eens heel kort mee bij een malse biefstuk.
Herkomst: Duitsland
Witte koolsalade
De klassieker onder de koolsalades bestaat uit reepjes knapperige witte kool, vermengd met snippertjes verse paprika en uitjes. De dressing is al even simpel van olie en azijn. Goede olie en zachte azijn want dat zijn wel de smaakmakers van deze lekkernij.
Tip: koolsalades zijn frisse toppers bij de barbecue.
Herkomst: Duitsland
Griekse koolsalade
Deze salade heeft grotendeels dezelfde basis als de traditionele witte koolsalade alleen de smaakbeleving is totaal anders. En dat wordt veroorzaakt door de zoete vinaigrette.
Herkomst: Griekenland
Coleslaw
Deze van origine Amerikaanse salade is gebaseerd op de Hollandse koolsalade. Belangrijk is wel dat je jonge en kersverse groenten gebruikt. De kool wordt gemengd met reepjes winterpeen en op smaak gebracht met sinaasappel en een fruitige mayonaise.
Herkomst: USA
Toscaanse kipfiletsalade
De kipfilet wordt rondom bruin gebraden, zacht gegaard en vervolgens in wat grover stukken gesneden. Aan deze filet worden groene olijven, zongedroogde tomaatjes en gesnipperde paprika toegevoegd. De smaak wordt afgemaakt met een verfijnde balsamico-olijfoliedressing. Duidelijk zal zijn dat de gebruikte balsamico en olijfolie uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat.
Herkomst: Italië
Herderssalade
Van oorsprong gebruikt een Griek voor de deze salade de originele ongerijpte fetakaas van schapen- en geitenmelk. Tegenwoordig gebruikt men vaak een gepasteurizeerde koeienmelk die in West-Europa wat meer op prijs wordt gesteld vanwege de neutralere smaak. Aan de blokjes kaas worden partjes tomaat, plakjes komkommer en reepjes prei toegevoegd. De dressing wordt gemaakt van room en yoghurt die zacht is gekruid.
Herkomst: Griekenland
Mediterrane pastasalade
Penne-pasta’s met een kruidige pesto dressing. Met verse en semi dried tomaten, gegrilde gele paprika en verse rode paprika en verse komkommer.
Herkomst: Italië
Franse groentesalade
Een rijke mix van vers gesneden groenten als paprika, erwten, champignons, witte bonen, artisjokken selderij, pareluitjes, familie van de Hollandse zilveruitjes en olijven in een zacht dressing. Uitstekend te combineren met de warme maaltijd.
Herkomst: Frankrijk
Aziatische kipsalade
De krokant gebraden en in repen gesneden kipfilet wordt gemixed met repen verse rode en groene paprika, bamboereepjes, gegrilde champignons en mangoblokjes. De pure Aziatische smaak wordt bereikt door over de ingrediënten een kruidige sesam-honing dressing te gieten.
Herkomst: Azië
Thaise kipsalade
Stevig gegrilde kipfilet die nog lekker sappig is wordt aan reepjes gesneden en vermengd met mangoblokjes, rode paprika en lente-uitjes. De smaak wordt extra verrijkt met chili en gember waardoor een echt Oosterse smaakbeleving ontstaat.
Herkomst: Thailand
Mexicosalade
Deze van oorsprong uit de omgeving van Cancun stammende salade wordt gekenmerkt door de originele kidneybonen en mais. Reepjes paprika en komkommer geven er net dat beetje extra aan samen met een pikant gekruide vinaigrette.
Herkomst: Mexico
Balkansalade
Witte kool, paprika, wortel, bonen, komkommer, zilveruitjes en mais vormen de mix die deze groentesalade tot een gezonde maaltijd-component maakt. Met name door de kool en de paprika's in combinatie met de heldere gekruide dressing ontstaat de smaak die kenmerkend is voor tal van recepten uit de Balkan.
Herkomst: Balkan
Gegrilde groentesalade
Een Mediterrane mix van rode en gele paprika, champignons, courgette, uien en aubergines wordt even snel gegrild waardoor de beet mooi overeind blijft. Na afkoeling worden de groentes overgoten met een marinade van rosemarijn, thijm, basilicum en knoflook.
Herkomst: Italië
Zuid-Duitse kartoffelsalade
De stevige aardappelen zijn zodanig voorgegaard dat ze nog voldoende beet hebben. Een belangrijk kenmerk van een goede aardappelsalade. Aan de aardappels woorden snippers komkommer en ui toegevoegd waarna het geheel wordt afgemaakt met een marinade van azijn en olie. Het resultaat: een echte Duitse 'boeren' salade.
Herkomst: Duitsland
Thaise pastasalade
Lintvormige pasta in een pittige dressing waaraan onder andere rode pepertjes worden toegevoegd. De pasta wordt verrijkt met wortelreepjes, verse komkommer, lookstengels, een mix van gele en rode paprikablokjes en Mu-err paddenstoelen. Deze paddenstoelen worden veel in de Aziatische keuken gebruikt en hebben wel wat weg van morieljes. Door hun vorm worden ze ook wel judas- of wolkenoren genoemd. Ze hebben een specifieke maar niet overheersende smaak.
Herkomst: Thailand
Worst-pastasalade
Stevige spirelli-pasta wordt vermengd met reepjes kippenkookworst. Die hebben een heel eigen zachte beet die perfect bij de pasta past. Aan deze combinatie worden reepjes kaas, paprika en snippers ui toegevoegd. De smaak wordt afgemaakt met een bieslookvinaigrette.
Herkomst: Italië
Provençaalse pastasalade
De basis van deze salade is de penne-pasta op smaak gebracht met een kruidige pesto-dressing. Verse en zongedroogde tomaatjes kunnen de salade extra verrijken evenals de toevoeging van gegrilde en/of verse paprika. Vooral de Provençaalse kruiden zorgen voor een heel aparte smaak.
Herkomst: Frankrijk
Tonno sur mer
'Tonijn in de zee' is de letterlijke vertaling van deze lekkere salade. Fijn gehakte tonijn, appel, tomaat, ui en paprika in een pikante en zoetzure basissaus geven een salade die heerlijk smaakt op een plakje stokbrood of een toastje.
Herkomst: Mediterraan
Chiligarnalen
Speciaal geselecteerde kleine garnaaltjes worden gekruid in een vurige scherpe marinade. Voor de liefhebber die van een pikante lekkernij houdt.
Herkomst: Nederland
Garnalen cocktail
Er is in Nederland waarschijnlijk geen voorgerecht dat zo bekend is als de garnalencocktail. Hiervoor worden kleine verse garnaaltjes vermengd met champignons, partjes mandarijn en een romige maar wel wat pikante cocktailsaus. Een befaamd voorgerechtje dat op bijna geen enkel koud buffet mag ontbreken.
Herkomst: Nederland
Frutti di mare
Kleine garnaaltjes, rivierkreeftstaartjes en inktvis vormen in deze salade de basis grondstoffen. Deze zeevruchten (frutti di mare) worden gemixed met stukjes tomaat, paprika en olijf. De afmaker is een pittige knoflookvinaigrette.
Herkomst: Frankrijk
Calamaris misto
Een compositie van lekkernijen uit de diepzee. Smakelijke inktvisringen en inktvistentakels op smaak gebracht met een pesto-marinade. Als extra smaakmaker zijn zontomaatjes toegevoegd.
Herkomst: Mediterraan
Surimigarnalen
Surimi is een product gemaakt van, met aroma's op smaak gebrachte, witvis. Het wordt, ten onrechte, wel eens aangeduid als imitatiekrab. Het is echter een visproduct van hoogwaardige kwaliteit en wordt vaak gebruikt voor verschillende lekkernijen. In dit geval is de surimi in een garnalenmodel geperst en extra op smaak gebracht met een knoflook-kruidenmarinade.
Herkomst: Duitsland
Jakobsschelp salade
Overheerlijk zacht gegaarde Jakobsschelpen zijn gecombineerd met staartjes van de rivierkreeft. Samen zijn ze op smaak gebracht met een fijne kruiden- marinade. Als extra toevoeging is gekozen voor een mix van frisse courgettes.
Herkomst: Duitsland
Bonte haringsalade
Voor deze van oorsprong Noorse lekkernij worden kleine stukjes verse maatjesharing gebruikt en gecombineerd met stukjes appel, diverse groenten, rode ui, verschillende kleuren paprika en verse dille in een heldere en kruidige vinaigrette.
Herkomst: Duitsland
Rode haringsalade
Mooie stukjes haring worden vermengd met stukjes appel, rode bieten en fijngehakte uitjes. Vervolgens wordt een pikante mayonaise toegevoegd.
Herkomst: Noorwegen
Haring in dille
Voor deze van oorsprong Noorse lekkernij worden kleine stukjes verse maatjesharing gebruikt en in azijn ingelegde komkommer. De smaak wordt afgemaakt met mosterdzaad en verse dille in een romige mayonaise.
Variatie: Afhankelijk van de gebruikte ingrediënten, dressing en kruiding zijn er tientallen varianten te bedenken. Zo zijn er haringsalades met appel, rode ui, verschillende groentes en/of crème fraîche om maar eens een paar voorbeelden te noemen.
Herkomst: Noorwegen
Gamba's in aioli
Reuzen garnalen in een krachtige knoflooksaus gemaakt van olie, eieren, mayonaise en zout. De knoflook is rijkelijk aanwezig wat een aparte smaaksensatie tot gevolg heeft. De gamba's zijn als voorgerecht, maar ook als een tapa te gebruiken.
Herkomst: Mediterraan
Gamba's in dille
De hier afgebeelde gamba's worden door Kühlmann op smaak gebracht met brandewijn en marsala, een Italiaanse versterkte wijn. Samen met de dille room- mayonaise ontstaat op deze manier een culinaire verrassing van de eerste orde.
Herkomst: Mediterraan