03-januari-2022 |
oude kookboeken

oude kookboeken

Op deze pagina vind je een aantal oude kookboeken. De moeite waard om daar eens naar te kijken. Vooral vanwege de enorme veranderingen in kook- en eetgedrag. Interesse? Grote kans dat je ze nog op het internet vindt bij Tweedehands, Bol.com, Bieb, Marktplaats en andere verkoopkanalen. Veel leesplezier.

Ca 1960: Hoofdschotel vlees

Een uitgave van het Bedrijfschap voor het Slagersbedrijf. Klein van formaat met 44 pagina’s. Het boekje bevat bereidingswijzen en recepten voor de consument. Het werd vooral uitgedeeld op consumentenbeurzen en huisvrouwen bijeenkomsten waar de kok’s van het bedrijfschap demonstreerden. Ook werden her en der in het land bak- en braaddemonstraties gegeven waar het boekje gretig aftrek vond.

1940: Onze voeding in distributietijd
Auteur: R. Lotgering Hillebrand

Een boekje geschreven voor het verbeteren van de voedsel omstandigheden in oorlogstijd. Voor “gezinnen die zich sober moeten voeden en gezinnen waar de welstand iets groter is’” aldus de auteur. In het voorwoord verontschuldigt de auteur zich wel voor het het niet meer bereikbaar zijn van verschillende middelen door de gebreken in de distributie.


1758 -Volmaakte grond-beginzelen der keuken-kunde
Auteur: Steven van Esveldt

Het boekje werd eertijds uitgegeven om goedkopere recepten voor de gewone man toegankelijk te maken, maar ook de keukenmeid van ideeën te voorzien bij het bereiden van maaltijden. Het boekje geeft 600 recepten en een beschrijving van 30 sauzen. Aan het eind volgt zelfs een apotheekadvies over: “het houden van zagte en zeer reine handen”.


1989: Eten door de eeuwen
Auteur: Wina Born

Het eerste Nederlandstalige boek over onze culinaire geschiedenis. Beschreven wordt de grote samenhang van wat en hoe er meer dan duizend jaren lang gegeten en gedronken is, de keukenhistorie van de grote koks en de keuken van de eenvoudige huishouding, van vuur tot magnetronoven.

1946: Electro kookboek
Auteur: Lotgerink-Hildebrand

Dit boek is bedoeld om de huisvrouw van 1938 inzicht te geven in de mogelijkheden van het koken met het electrische fornuis; verder vormt het een leidraad voor de toepassing ervan. Aan de verzameling recepten en uitgewerkte menu’s achterin het boek gaat een omschrijving vooraf van de inrichting van het electrische fornuis en de hulptoestellen, het onderhoud en het gebruik ervan.

Bak met plezier

Uitgave: Dr. Oetker

Om klanten van Dr. Oetker te helpen gebak te maken waarmee eer ingelegd kon worden sliet het bedrijf dit 102 pagina's tellende bakboekje schrijven. Boordevol heerlijk producten op basis van hun bakpoeder. 

1850: Betje de goedkoope keukenmeid

Heruitgave door: Van Goor Zonen Den Haag 1975

Een verzameling van beproefde voorschriften om lkker te koken en te braden, te stoven en te bakken, in te leggen enz. enz. Benevens eenige door de ondervinding voor goede erkende huismiddelen.

De keuken van de late Middeleeuwen

In 1989 bezorgd en van commentaar voorzien door:
Ria Jansen-Sieben en Johanna Maria van Winter

De keuken van de late middeleeuwen bevat de volledige uitgave van het beroemde kookboek 'UB Gent 476'waarin in de loop van de zestiende eeuw door verschillende personen de recepten zijn opgetekend. In het boek werden niet alleen de 'gewone' recepten opgetekend maar  men noteerde er ook de bereidingswijze van medische huis-, tuin- en keukenmiddelen in. 

Kunst en Koken

Recepten uit de Gouden Eeuw
Tekst: Gillian Riley 1994

Het boek bevat en keur aan traditioneel oud-Hollandse recepten, van haring en paling in het groen tot gevulde speculaas en oliebollen. Het boek laat proeven van het onverwacht lekkere eten dat in de 17e eeuw werd klaargemaakt

1997: 365 recepten Grootmoeders keuken.

Auteur: Ria Holleman

In dit boek vindt je een groot aantal recepten uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Ze werden bijeengegaard uit oude kookboeken en receptenschriften. De recepten werden herschreven in de tegenwoordige taal waarbij angstvallig werd gewaakt om karakteristieke uitdrukkingen niet verloren te laten gaan.

1990: Hanze kookboek

Uitgave: Kluwer Dagbladen

Het Hanzeverbod was van de 12e tot en met de 16e eeuw een belangrijke bron van welvaart, vooral in het noorden van Europa. Alle voormalige Hanzesteden werd door de uitgever verzocht recepten uit die tijd op te sturen. Exclusief en typisch voor de in te zenden plaats. De recepten zijn zodanig bewerkt dat ze in iedere keuken en elke kok(in) te bereiden zijn.

1910: C.J. Wannée's Kookboek

van de Amsterdamse huishoudschool

Herzien en bijgewerkt door: R. Lotgering-Hillebrand

Op aandringen van vele leerlingen en oud-leerlingen de Amsterdamse huishoudschool is C.J. Wannée, lerares aan genoemde inrichting, er toe overgegaan en receptenboek uit te geven, in de eerste plaats bedoeld als handleiding bij het onderwijs in koken, waarin tevens degenen, die slechts één of enkele cursussen bijwoonden, belangrijk meer recepten kunnen vinden, dan zij gelegenheid hadden gedurende een beperkt verblijf aan school klaar te maken.

In de jaren daarna groeide het boek uit topt en waar begrip aan de huishoudscholen en de Nederlandse keuken.

Terug naar boven