06-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Tafelzuur

Tafelzuur

Versinspiratie heeft op deze pagina een paar lekkere soorten geplaatst die in de Nederlandse keuken veel worden gebruikt. In combinatie met vlees, vleeswaren en als smakelijke toevoeging in salades. 

Zilveruitjes

In azijn ingelegde kleine uitjes. Ze worden maximaal 1,5 cm. De naam danken ze aan de azijn waarin ze liggen en die de glimmende witte schil veroorzaakt. Lekker op blokjes worst.

Piccalilly

Een mengsel van groenten als augurken, zilveruitjes en bloemkool in azijn en mosterd, waardoor het een frisse smaak heeft. Piccalilly is van oorsprong Engels en wordt gegeten bij bonen, stamppotten, maar ook op brood. De fel-gele kleur is doorgaans afkomstig van kurkuma-wortel (koenjit). Een delicatesse bij bonen met speklappen.

Rauwkost

Rode paprika, selderij, witte kool, zilveruitjes en worstelreepjes vormen de basis voor deze zoetzure rauwkost die verder op smaak is gebracht met een kruidenaroma. Een frisse component van zomers maaltijden en de barbecue.

Amsterdamse ui

In het zuur ingelegde uitjes waaraan een kruidenpakket met onder andere de specerij saffraan is toegevoegd. Door deze specerij krijgen de uien hun specifieke gele kleur en smaak. Probeer eens een Amsterdamse ui met originele ossenworst. Je weet niet wat je proeft.

Augurken

Een augurk is een kleine komkommer. Een rauwe augurk is niet echt lekker. Vandaar dat ze ingelegd worden in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Er zijn heel veel verschillende soorten augurken; van heel klein (cornichons) tot heel groot (zure bommen). Rol eens een plakje boterham- worst om een reepje augurk. Of eet eens een zure bom samen met (boeren) leverworst.

Atjar tjampoer

Een (bij)gerecht van de Aziatische keuken. Er worden naast azijn onder andere toegevoegd: olie, zout, suiker en Indische kruiden als koenjit (kurkuma), waardoor de atjar een gele kleur krijgt. De gebruikte groenten zijn witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool en komkommer. Atjars worden gebruikt om hun frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Heerlijk bij echte saté.

Paprika

Deze paprikareepjes in het zuur worden vaak extra op smaak gebracht door toevoeging van balsamicoazijn en druivenmost. Goed uitgelekt is de paprika lekker op een broodje met salami.

Cocktailmix

Plakjes augurk, reepjes paprika, snippers wortel en zilveruitjes vormen deze cocktailmix die heel bijzonder smaakt bij een huzarensalade.

Wortelreepjes

Dunne reepjes winterwortel ingelegd in een azijn waaraan verschillende kruiden zijn toegevoegd. De wortel is lekker knapperig en kan heel goed dienst doen als decoratie-artikel, maar vooral als smaakmaker bij een huzarensalade.

Komkommer

Dunne plakken in een zacht zoetzure azijn waaraan voor de smaak en de kleur paprikasnippers zijn toegevoegd. Een goede combinatie bij een broodje warm vlees.

Surinaams zuurgoed

Tafelzuur op basis van komkommer, witte- en rode uien en Madam Jeanette peper op azijn. Zuurgoed eten ze in Suriname bij nagenoeg alle hoofdgerechten en op broodjes met lekker Surinaams beleg.

Gesnipperde uitjes

De uitjes zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. De rode variant is vaak gekleurd met bietensap. Lekker bij een gebakken ei met bacon en slaboontjes.

Terug naar boven