21-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Borrelhapjes - kaas

Borrelhapjes - kaas

Kaas biedt tal van mogelijkheden in combinatie met een borrel of een goed glas wijn. En dan heeft 'Vers-inspiratie' het niet alleen over buitenlandse kaassoorten maar evenzogoed over onze eigen Nederlandse lekkernijen. 

Snijworst met Hollandse kaas

Droge worst is er te kust en te keur en iedere soort heeft een heel eigen smaak. Neem als stelregel: 'hoe droger de worst hoe dunner de plakjes.' Van de Hollandse snijworst kun je heel gemakkelijk een lekker hapje maken door een plakje licht belegen kaas mee te rollen of door er een dun reepje kaas in te wikkelen.

Grilkoek

Geen spekkoek deze keer maar een torentje dunne plakjes grilworst met daar tussen jonge of licht belegen kaas. Maak stapeltjes door de ronde plakken grilworst te beleggen met plakken kaas die je vervolgens op maat snijdt. De kaasrestjes die overblijven strooi je op een boterham. Steek in het stapeltje grilworst vier prikkertjes en snijd alles in vier kwarten.

Rookvlees met roomkaas

Neem een wat zoetere roomkaas en voeg daar heel fijn gehakte dadelsnippertjes, honing en wat rucola toe. Meng alles goed door elkaar en bestrijk met het mengsel de plak rookvlees. Doe dat voorzichtig anders beschadigd de plak. Wanneer dat het geval is maak je bolletjes van de vulling en rolt het rookvlees er omheen.

Ham met roomkaas

Neem zachte achterham en verwijder, indien nodig, het vetrandje dat bij een kwaliteits-ham altijd aanwezig is. Bestrijk de plak met een kaascrème of monchou en rol hem op. Je kunt naar believen wat tuinkruiden of bijvoorbeeld kappertjes toevoegen. Snijd de rol daarna in dunne plakjes.

Patéstickje met kaas

Snijd kleine plakjes roggebrood en leg daarop een vierkant blokje fijne paté. Leg op de paté een blaadje rucola en plaats er een bolletje kaas op. Bestrooi de kaas met gehakte zontomaatjes en steek alles vast met een prikker.

Gevulde hamrolletjes

Dunne plakjes gekookte achterham worden besmeerd met roomkaas en daarna opgerold. Laat de rolletjes opstijven in de koelkast en snijd ze daarna in kleine plakjes. Leg bovenop een garnering van een stukje fruit en steek alles vast met een prikkertje.

Mortadellarolletje

In dit geval worst een plak jonge kaas belegd met een plak boterhamworst. Bij dit hapje werd mortadella gebruikt. Beide plakken worden opgerold en in kleine rolletjes verdeeld. Vaststeken met een prikker.

Kaasprikkers

De vulling bestaat uit stukjes knakworst. Ze zijn omwikkeld met jonge kaas. Ze kunnen koud gegeten worden maar zijn extra lekker wanneer je ze even onder de hete gril zet.

Borreltosti

Snijd cocktailworstjes of stukjes knakworst in de lengte door en leg er een plakje kaas en gekookte ham tussen. Steek alles vast met een prikkertje. Eventueel zet je ze even in een hete oven en dan heb je een heerlijke borreltosti.

Kaasgriller

Eigenlijk maakt het niet uit welke kaas je gebruikt. Grilworst met een krokant korstje verdraagt vrijwel iedere soort kaas. Niet zeker of het smaakt? Gewoon een klein stukje proberen en voor je het weet maak je je eigen smaakwondertjes.

Crispy bacon met kaas

Streaky bacon bestaat uit dunne plakjes knapperig gefrituurd (crispy) spek. Het is licht zilt en bijt heerlijk knapperig weg op een blokjes kaas.

Dutch duo

Een klein borrelworstje op een blokje jonge kaas. Vastgestoken met een vlaggetjes prikker. Hollandser kan het niet. De borrelworstjes kunnen zowel koud als warm op de kaas geprikt worden.

Boursin rolletje

Gerookte en gedroogde rauwe ham met roomkaas waaraan knoflook en fijne kruiden is toegevoegd. De rolletjes zijn echte minihapjes. Ongeveer 1,5 cm lang en 1 cm in doorsnede.

Worsthartjes

Neem een stekertje in het model van een hartje en maak zo de hartjes van een plak kaas en een plak worst naar keuze. Snijd de plakken iets dikker zodat ze beter in model blijven.

Terug naar boven