Hollandse pot
Het gemak dient de mens wordt steeds belangrijker bij de aankoop van het eten. Jouw slager haakt daar graag en met veel plezier op in. Hij presenteert zich steeds vaker als een echter traiteur. Deze van oorsprong Franse benaming, voor een specialist die maaltijden kant en klaar aan een voorbijganger levert, is in ons land intussen ook gemeengoed geworden. Deze uitbreiding van het vakgebied past uitstekend bij de slager en niet zelden heeft hij dan een speciale toonbank of zelfs een kok die, in eigen keuken, de lekkerste maaltijden en componenten, dat zijn vleesproducten die heerlijk smaken bij de maaltijd, bereidt.
Ook gebruikt de slager regelmatig hoogwaardige componenten die door gespecialiseerde bedrijven zijn vervaardigd. Een goed voorbeeld is de firma Bonfait die mooie verse basismaaltijden, - groenteschotels, -salades en -sauzen levert waaraan de slager alleen nog zijn eigen 'touch' hoeft te geven door het toevoegen van vlees, vleeswaren en of andere smaakmakers. Deze aanpak maakt het voor de slager een stuk gemakkelijker om een heel eigen topkwaliteit te leveren. Kortom bij de slager is het goed smullen geblazen. Niet alleen moderne culinaire wondertjes, maar gerechten afkomstig uit Oma's keuken. Ouderwets maar in een modern jasje.
Verschillende slagers maken het je helemaal gemakkelijk door de maaltijden en componenten al bij elkaar te verpakken. Dat gebeurt in de zogenaamde twee- of drievaksschalen die na het vullen met een speciaal apparaat worden dichtgesmolten, het zogenaamde sealen. Door in de afdekfolie een paar gaten te prikken kunnen deze maaltijden zo in de magnetron. Als het goed is heeft jouw slager de opwarmtijd op het etiket vermeld. Zo niet vraag hem er dan naar.
Bedenk wel dat de producten die Versinspiratie op deze pagina laat zien, qua samenstelling en smaak, per slager kunnen verschillen.
Eenpersoons stamppotbuffet
Een heerlijke schotel die rechtstreeks in de oven kan worden opgewarmd. Op de schotel ligt: Andijviestamp, zuurkool, hutspot, een bal gehakt, Gelderse rookworst, spek en hachee.
Gezien bij: Keurslager van Strien in 's Gravenmoer
Blote billetjes in het groene gras
Volgens overlevering zou deze stevige maaltijd een kater verdrijven. Deze stamppot is gemaakt van witte bonen, gezouten snijbonen en aardappelen. Tijdens het garen van de groenten wordt een grove rookworst boven op de inhoud van de pan gelegd. Dat heeft twee voordelen. De worst is op tijd gaar en de sappen van de rookworst dringen in de stamppot. Serveren met jus en gebakken spekjes.
Lekker met: spekblokjes, varkenslapjes, schouderkarbonade.
Stamppotschotel
Ronde stamppotschotel die zo de oven in kan. Op de schotel: Plakjes rook- en grillworst, hachee, wortelstamp, boerenkool en andijvie met spekjes. Middenin een bakje met jus.
Gezien bij: slagerij Mutsaers
Westlandse aardappelgratin
Een heerlijk streekgerecht met een basis van aardappelschijfjes en verschillende groenten als paprika, bleekselderij, wortel, broccoli en boontjes. De basis carbonara saus maakt het geheel af. De maaltijd wordt afgegarneerd met geraspte kaas en gegratineerd in de oven.
Lekker met: spek- of hamblokjes of een malse hamlap.
Gezien bij: Bonfait & de slager
Boerenkool
Eén van de bekendste Hollandse stamppotten. Gemaakt van kruimige aardappelen en boerenkool. De slager kookt de kool en de aardappelen vaak in een lichte vleesbouillon of voegt deze er later aan toe. Op die manier benadert hij zo veel mogelijk de ouderwetse gewoonte het vlees en de worst voor de boerenkoolmaaltijd bovenop de aardappels en de gesneden kool mee te koken, waardoor de smaak van het vlees lekker in de maaltijd trekt.
Lekker met: varkensspekjes, rookworst, gebakken krabbetjes
Gezien bij: de slager
Kruudmoes
Een ouderwetse spekpap, die in Overijssel, Drenthe gegeten wordt. Op de Veluwe en in Utrecht ook wel bekend staat als melkmoes. Warme kruudmoes (kruidenmoes) werd 's zomers vaak gegeten door de boeren tijdens het werk op het land. De restjes werden de dag erop koud geserveerd. Het is een soort dikke gortpap op basis van karnemelk. Aan de pap worden spekjes en rookworst toegevoegd. Vaak werden er ook 'schellars', sterk gezouten ribbetjes bij geserveerd.
Lekker met: varkensspekjes, rookworst, gekookte krabbetjes
Gezien bij: Ter Weele in Oene
Andijviestamp
Vroeger werden de aardappelen en de andijvie nogal eens in één pot gekookt en tot een stamppot verwerkt. Alles bij elkaar. Tegenwoordig doen we dat niet meer want het verwerken van rauwe andijvie is veel lekkerder. De aardappelen worden gekookt en gestampt en smeuïger gemaakt met melk. Daarna wordt de fijngesneden en gewassen andijvie toegevoegd evenals krokant gebakken spekreepjes. Alles wordt goed door elkaar geschept.
Lekker met: varkensspekjes, rookworst, verse worst, gehaktbal
Gezien bij: Bonfait & de slager
Stamppot rode bietjes
Voor deze stamppot wordt een smakelijke licht gekruide puree gebruikt. Aan deze puree worden gebakken spekjes toegevoegd. Vervolgens worden de in plakken gesneden rode bieten waaraan gebakken ui is toegevoegd voorzichtig door de puree geschept om de structuur van de zachte bieten heel te houden.
Lekker met: gebraden speklappen, verse worst en gehaktballen. Voor de liefhebber serveren met gebakken varkenslever.
Gezien bij: Bonfait & de slager
Witlofschotel
De basis wordt gevormd door gekookte krieltjes waaraan gegaarde witlof, bosuitjes, bleekselderij en hamblokjes of reepjes zijn toegevoegd. Op de foto staat een lekkere variant waaraan kipblokjes zijn toegevoegd.
Lekker met: gebraden spek-lappen, verse worst en gehaktballen.
Gezien bij: Bonfait & de slager
Preischotel met gehakt
Een fris zurige wat oosters aandoende preischotel. De frisse smaak ontstaat door de toevoeging van zilveruitjes aan de basis van gekookte krieltjes, de in kerrieroomsaus gegaarde prei en de gebakken spekblokjes. Door de kerrieroom ontstaat een heel aparte smaakbeleving. Serveer de preischotel eens met blokjes ananas.
Lekker met: reepjes gebakken varkensvlees of stukjes gegrilde kip.
Gezien bij: Bonfait & de slager
Stamppot snijbonen
Aan een mooie en romige aardappelpuree worden de gegaarde snijbonnen toegevoegd. Na het door elkaar scheppen kan de slager naar believen verschillende vleessoorten toevoegen in de vorm van blokjes of reepjes varkensvlees of kip
Lekker met: gebraden speklappen, verse worst, gehaktballen, shoarma kipreepjes
Aspergebeenhamschotel
Luchtige aardappelpuree in combinatie met stukjes zachte asperge. De slager voegt aan deze mix nog reepjes beenham en gekookte eieren toe. Met als eindresultaat een voorjaarsschotel van de eerste orde.
Lekker met: fricandeau, hamlappen, schnitzel.
Gezien bij: Bonfait & de slager
Broccoli ovenschotel
Voor deze smakelijke ovenschotel wordt broccoli, aardappelen en gekruid geruld gehakt gebruikt. De ingrediënten gaan samen in een ovenschaaltje en worden daarna afgebakken verkocht. Thuis hoef je de schotel alleen op te warmen.
Lekker met: half-om-half gehakt
Witlof gratin
De bodem van een ovenschaal wordt bedekt met aardappelplakjes en afgedekt met in de lengte doorgesneden witlof. Daarna gaat er een mengsel van melk en kruidenkaas overheen en wordt de bovenkant afgedekt met mooi in slierten en krullen gespoten aardappelpuree. De oven wordt voorverwarmd op 180°C en de schaal wordt afgebakken in ongeveer 45 minuten.
Lekker met: een ouderwetse gehaktbal.
Gezien bij: Bood in Heemstede
Spruitjes met spek
Kleine blikjes mager spek worden snel aangebakken in de het olie. vervolgens worden, bij voorkeur kleine spruitjes toegevoegd die eveneens worden gewokt tot ze nog net wat beet hebben. Heerlijk bij gekookte aardappeltjes
Lekker met: magere spekjes
Spruitjes gratin
Laagjes aardappelschijfjes worden afgewisseld met spruitjes en geruld gegaard gehakt. De bovenzijde van de schotel wordt bedekt met aardappelpuree en bestrooid met geraspte kaas. De maaltijd wordt afgebakken in de oven.
Lekker met: half om half gehakt
Gezien bij: Timmers in Den Haag
Brabantse asperge/raapstelenschotel
Zachte puree, licht gegaarde stukjes asperge en stukjes raapsteel vormen deze aparte combinatie. Voor de verrijking van de smaak voegt de slager er vaak nog hamreepjes aan toe.
Lekker met: gebraden speklappen, fricandeau, verse worst en gehaktballen.
Gezien bij: Bonfait & de slager
Zuurkoolstamppot
Eenvoudiger kan het niet. Zuurkool en aardappelen. Samen gekookt in een ruime pan. Menig slager voegt, tijdens het koken, van de stamppot runderbouillon toe om de smaak van vroeger zo veel mogelijk te benaderen. Ook schept hij er krokant gebakken spekjes doorheen.
Lekker met: varkensspekjes, gekookt bovenbeen of gebakken bovenbeen (Eisbein), rookworst, verse worst
Gezien bij: alle slagers
Zomerstamppotje
Deze zomerstamppot kan in de basis geserveerd worden als vegetarische maaltijd. Het stamppotje bestaat uit paprikablokjes, broccoli, sperziebonen, Parijse worteltjes en aardappelpuree. Jouw slager zal er echter vlees aan toevoegen.
Lekker met: blokjes of reepjes ham, gegaard nasivlees en gebakken varkens- of runderrollade.
Gezien bij: Bonfait & de slager
Hete bliksem
Van deze zoete stamppot zijn verschillende varianten mogelijk. Hete bliksem is gemaakt van aardappels en zure appels. Die worden gezamenlijk gekookt met vers mager spek. Als ze gaar zijn worden de aardappels en de appels min of meer fijn gestampt en wordt het spek in vingerdikke repen gesneden. De slager snijdt het spek er vaak doorheen. Voor de uiteindelijke smaak wordt peper en stroop toegevoegd.
Lekker met: gekookt of gebraden speklappen, verse worst en gehaktballen
Gezien bij: slagers in Twente en de Achterhoek
Siepeltjespot
Een ovenschotel op basis van aardappelpuree en zuurkool, rundergehakt en rookspek en cranberry's. De schotel is in lagen opgebouwd. Te beginnen met aardappelpuree en dan om en om een laag gekruid gehakt, zuurkool, cranberry's en tot slot weer een laag aardappelpuree om als af te dekken. Een heerlijk complete maaltijd van het eiland Texel.
Lekker met: rundergehakt en rookspek
Gezien bij: Koekman, Nieuwegein
Wortelstamp
De goed afgewassen en geschilde winterwortelen worden in blokjes gesneden evenals de aardappels. Ze worden samen met een stevige hoeveelheid gesneden uien gekookt. Vroeger kookte men meteen een stuk klapstuk en wat laurierblad mee. Klapstuk is vlees van de voorkant van de koe waar ook de doorregen runderlappen van worden gesneden. Nu gebeurt dat vrijwel niet meer. Er zijn echter nog wel slagers die de klapstuk apart koken en in kleine blokjes aan de wortelstamppot. toevoegen.
Lekker met: hachee, gekookte klapstuk, gebraden ribstuk, sukade of stooflapjes
Gezien bij: alle slagers
Klapstuk of draadjesvlees
Een tegenwoordig bijna onbekend stuk vlees. Het wordt gesneden van de voorzijde van het rund van de runderborst en alleen gezouten en gegaard. Vroeger werd altijd een stuk klapstuk meegekookt op de wortelstamppot of in de soep. Verschillende slagers zijn weer begonnen met het voorkoken van deze ouderwetse lekkernij. Het vlees wordt na het koken uiteengerafeld en verkocht. Het geeft een zelfgemaakte stamppot een ouderwets lekkere smaak maar is in combinatie met een saus naar smaak ook lekker op een broodje.
Lekker bij: stamppot, broodje
Gezien bij: de slager
Oma's gehaktballen
Voor deze gehaktballen wordt half runder- en half varkensgehakt gebruikt. Het gehakt wordt vermengd met gehakte ui en peterselie en vaak wordt broodkruim en een ei voor de binding toegevoegd. Ook bij dit gerecht geldt weer dat de maker en de streek de smaak bepalen. Zo kun je dus gehaktballen krijgen waar ook nog mosterd, kruidnagel en/of en nootmuskaat is toegevoegd.
Lekker bij: warme maaltijd stamppot, broodje en snack
Gezien bij: de meeste slagers
Hachee
Deze traditionele stoverij is een vleesgerecht dat vaak veel problemen oproept . Niet zozeer vanwege de samenstelling maar meer door de tijd die ervoor nodig is om een lekkere hachee te krijgen. Daarom zijn veel slagers er toe overgaan de hachee voor hun klanten te maken. Zo heb je dus het ouderwetse stoofgerecht op basis van blokjes rundvlees, uien en wat azijn. Voor de smaak wordt gebruik gemaakt van laurier en kruidnagels. Het eindresultaat is een dikke saus boordevol zacht en draderig vlees. Serveer er rode kool, appelmoes en aardappelen of rijst bij.
Lekker met: stamppot, op een broodje
Gezien bij: de meeste slagers
Roerbakrookworst
Een heerlijk wokgerecht dat is samengesteld uit plakjes niet al te fijne rookworst en boeren jongens, een bekend drankje van rozijnen op brandewijn. De ingrediënten worden samen met wat zuurkool en witte, liefst Elzasser wijn gemengde en gegaard in een weckflesje. De roerbakrookworst smaakt het lekkerst wanneer ze gewokt wordt in combinatie met minikrieltjes en zuurkool.
Lekker bij: een stamppot
Stamppotballen
Een gehaktbal gevormd van rookworst deeg en omwikkeld met een dun plakje ontbijtspek. De bal wordt licht gerookt en gegaard in de oven. Waardoor de buitenkant een mooi krokant uiterlijk krijgt. Snel op te warmen in de magnetron, de oven of op een stamppot.
Lekker bij: stamppotten en als snack
Pittig rookworstpannetje
Zachte plakjes gewelde rookworst worden gemixt met witte- en kidneybonen, paprika, magere spekblokjes, augurken en aardappeltjes. Als smaakmaker wordt alles vermengd met een pittige currysaus. Het geheel wordt voorzichtig door elkaar geschept om de basisingrediënten niet te beschadigen. Vervolgens wordt deze kant-en-klaarmaaltijd gegaard. Voor het eten moet de maaltijd nog even opgewarmd worden in de magnetron.
Gezien bij: Molenaar in Lexmond
Ree- en hazenpeper
Hazen- of reepeper wordt gemaakt van de stukken vlees van het wild die niet zo geschikt zijn om als een mooie stuk (bout, rug of schouder) te verkopen. Deze resten inclusief het been, want dat geeft een veel betere smaak, worden gekruid, gezouten en gemengd met laurier en jeneverbessen langzaam gaar gestoofd. Voor de juiste smaak wordt er rode wijn toegevoegd. Wanneer het vlees helemaal gaar is worden de nog aanwezige botten verwijderd en het vlees in grove stukken gesneden. De jus wordt ingekookt of gebonden en het vlees wordt weer toegevoegd.
Lekker met: zuurkool, wortelstamp, aardappelpuree en op een broodje.
Stooflapjes
Voor stooflappen heb je rib- of borstlappen nodig van het rund. Vaak hoor je de klacht dat het bereiden van deze ouderwetse lekkernij veel tijd kost. Praktisch gezien klopt dat niet, want de voorbereiding gaat tamelijk snel. De tijd zit hem in het langzaam garen van de lappen. Dat moet op een sudderplaatje, dat meestal niet voorhanden is en duurt al snel 2,5 tot 3 uur. Daarom zijn er veel slagers die je dat werk uit handen hebben genomen. Afhankelijk van de streek waar je woont wordt soms azijn toegevoegd.
Lekker met of bij: bloemkool, andijvie, prei
Gezien bij: verschillende slagers
Zoervleis (zuurvlees)
Een puur Limburgs streekgerecht. De naam komt van het marineren van het vlees in azijn. Voor zuurvlees werd vroeger meestal paardenvlees van paarden uit de mijnen gebruikt. Door al het werk en de leeftijd van de paarden was dat vlees zo taai dat er wel met azijn gewerkt moest worden om het nog enigszins mals te krijgen. Tegenwoordig wordt rundvlees van de rib of de klapstuk en in sommige gevallen ook wel konijn gebruikt. Zuurvlees lijkt op het Hollandse draadjesvlees en is ondanks de naam niet zuur en dat komt door het ruime gebruik van peperkoek en stroop. Het vlees wordt veel geserveerd met aardappelpuree of gaat over de friet.
Lekker met of bij: aardappelpuree of frieten en groente naar smaak
Gezien bij: Keulen in Hulsberg (L)