Bakkerij musea
Regelmatig komen bij Versinspiratie e-mails binnen met vragen over de historie van het bakkersvak. Voor de echte liefhebber hebben we deze pagina gemaakt waarop we de bij ons bekende musea hebben verzameld en hun gegevens aan jullie doorspelen. Dan kun je een en ander in de praktijk bekijken.
Nederlands Bakkerij Museum
Kerkhofstraat 13, 8051 EA Hattem
Telefoon: 038 444 1715
Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Het museum is opgericht door Gerrit Willem Barendsen in 1977. Het museum bestaat uit twee hoofdgebouwen, namelijk het "Pand" en het "Backhuys". Het Pand heeft het interieur van een 18e-eeuwse bedrijfskeuken. Het Backhuys werd in 1985gekocht en in 1987 onderdeel van het museum. Nu zijn er drie prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat. Ze tonen de rijke geschiedenis van brood en banket. Lang vervlogen tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum. Neem een kijkje in het dagelijks leven van de bakker, toen en nu, en laat u meevoeren door de rijke geschiedenis van brood en banket. Een belevingsmuseum vol activiteiten voor jong en oud.
De Oude Bakkerij
Nieuwstraat 8, 1671 BD Medemblik
Telefoon: 0227 545 014
In het historische centrum van Medemblik vind je het bakkerijmuseum “De oude bakkerij”. Het museum begon in 1985 naar aanleiding van een tentoonstelling van de privécollectie van Cees de Boer. De Boer was zelf bakker in Wadway en zijn grootste collectie was een collectie van bakkersspullen. In de geur van verse koek proef je nu letterlijk de sfeer van vroeger. De bakkers demonstreren alle facetten van het ambacht, terwijl kinderen altijd en doorlopend kunnen oefenen in de oude bakkerstechnieken. Voor de volwassenen een feest van herkenning voor de kinderen een feest van lekkernijen! Kom het zelf beleven en doe een stap terug in de tijd. Naast de heerlijk geurende bakkerij zijn er ook thematentoonstellingen voor lekkerbekken, over onder meer marsepein, suiker en chocolade. Het Bakkerijmuseum heeft allerhande machines, hulpmiddelen en attributen in huis die laten zien hoe de bakkers in de vorige eeuw werkten. Er vinden dagelijks koek-, marsepein-, chocolade- en andere demonstraties plaats.
Oude Ambachten & Speelgoedmuseum
Rijksweg 87, 3784 LV Terschuur
Tel. 0342 - 46 20 60
Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (vlakbij Barneveld) geeft je een unieke kijk in de wereld van toen. Het museum presenteert ruim 150 beroepen, ambachten, winkeltjes van vroeger en compleet ingerichte werkplaatsen. Zo vind je er een oude smidse, een scharensliep, een drogisterij, een schoolklasje, een leerlooier, een slagerij, een bakkerij, een drukkerij en vele andere ‘oude’ beroepen. Precies zoals het vroeger toen er bijna nog geen elektriciteit was. In het ambachten museum staat niets achter glas, waardoor de spullen van dichtbij zijn te bekijken en aan te raken. Volwassenen mogen zelfs met de handen kijken en aan de kinderen laten zien hoe het vroeger allemaal werkte.
Kempisch Bakkerijmuseum
Kapellerweg 15, 5575 BG Luyksgestel
Telefoon: 0497 541 314
Het Kempisch Bakkerijmuseum wil de bezoeker kennis laten nemen van de veelzijdige cultuurhistorie van de bakkerij. Een aantrekkelijke presentatie van de collectie die het karakter van het museum onderstreept, de vele activiteiten en de liefde voor de ambacht bieden de bezoeker in samenwerking met de molen De Grenswachter een totaalconcept. Daarnaast wil het Kempisch Bakkerijmuseum Luyksgestel een bijdrage leveren aan het behoud van het culturele erfgoed van het bakkerijwezen. Met de presentatie van de collectie in het museum wordt een algemeen overzicht geboden over het bakkersleven vanaf 1850.
Het Kempisch Bakkerijmuseum is gevestigd naast molen 'De Grenswachter'. In deze beltmolen uit 1891 wordt het graan verwerkt tot molenmeel, dat gebruikt wordt tijdens de bakdemonstraties. De molenaar laat je graag alles zien. Winnaar Cultuurprijs 2019 Gemeente Bergeijk & BErgeijkGREEN aanmoedigingsprijs 2019
Bakkerijmuseum Oosterhout
Klappeijstraat 47-49, 4901 HD Oosterhout
Telefoon: 0162-429700
Midden in het Brabantse Oosterhout vind je het Bakkerij Museum. Tussen de speculaasplanken, taartvormen, marsepein- en suikervormen bieden ze verschillende activiteiten en arrangementen als: kinderparty's, klasse- en schoolfeesten, personeelsuitstapjes, familiedagen, en andere groepsaangelegenheden. In het museum komt je de geur van versgebakken broodjes en koek tegemoet. In deze nostalgische omgeving kunt u creatief aan de slag, u bakt uw eigen koekjes en/of broodjes.
Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum
Dorpsstraat 49, 7447 Hellendoorn
Telefoon: 0548 654 848
Het Bakkerij- en IJsmuseum is een verzameling van de in 1985 overleden Gerrit Valk en werd door een in 1986 opgerichte stichting tot museum gerealiseerd. In het museum vind je op bijna 1000 m2 een indrukwekkende collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.
In het museum is een bakkerij te zien met daarin de originele oven die vroeger met takkenbossen gestookt werd. In de daarnaast gelegen broodkamer werd het nog warme, versgebakken brood bewaard om verkocht te worden. Ook is de woonkeuken nog steeds in originele staat en lijkt het of de tijd stil heeft gestaan.
Het interieur staat vol attributen uit tijden van weleer, zoals een door drijfriemen aangedreven deegkneder, klutsmachine, amandelpel- en amandelwrijfmachine. In de originele olie-gestookte oven worden regelmatig door onze bakkers krentewegge, appelgebak of andere lekkernijen gebakken. Vanaf april 2016 is er voor de individuele bezoeker een uitleg door middel van een audiosysteem.
Foto: Mijmeringen