30-januari-2018 | Door: Kiki Stender
Oude bakkersgereedschappen en -machines

Oude bakkersgereedschappen en -machines

Deze pagina laat een aantal hulpmiddelen, artikelen en apparaten zien die vroeger door de bakker werden gebruikt tijdens het werk. Hij gebruikte ze om te snijden, te malen, te bewerken en te bewaren Ze zijn nu meestal alleen nog te zien in kleine streekmusea. Klik op de link bakkerijmusea om te kijken waar je deze prachtige materialen van nabij kunt bewonderen. Het is meer dan de moeite waard.

Foto: Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum in Hellendoorn

Gebaksvormpjes

Vormpjes in allerlei modellen en maten om als basis te dienen voor gebak of koekjes.

Amandelwrijfmachine

Een amandelwrijfmachine werd vroeger toen de grondstoffen voor spijs nog niet bewerkt verkrijgbaar waren gebruikt om de amandelen te malen.

Beschuitsnijmachine

Machine voor het maken van beschuit.

Couverturewals

Machine voor het vermalen van cacaobonen. De vermalen bonen werden met suiker en cacaoboter vermengd tot een couverture en gebruikt voor het maken van bonbons en als afdekking voor taarten en gebak.

Amandelschaaf

Apparaat voor het in plakken schaven van amandelen.

Deegsnijder

Machine voor het op maat snijden van deeg.

Deegroller

Machine voor het dun uitwalsen van deeg.

Handmenger

Voorloper van de huidige moderne keukenmengmachines.

IJskraker

Met de hand bediende maalmachine voor ijsblokjes om zo fijne schilfers te verkrijgen.

Jukbalans

Balansweegschaal voor het afwegen van deegstukken. Voor deze balans werden koperen tegengewichten gebruikt.

Kersenontpitter

Machine waarmee op vernuftige wijze de pitten uit kersen werden verwijderd.

Nougatpers

Met de hand bediende klem om nougat in een mooi model te persen. De klem kende verschillende modellen.

Speculaasmachine

Voor deze machine gebruikte de bakker verschillende rollen waarin de modellen van de speculaasjes konen worden voorgevormd. Het speculaasdeeg werd bovenin de machine toegevoegd.

Speculaasplank

Houten plank waarin een afbeelding was uitgerust. Het deeg werd in de vorm geperst en na stevig aandrukken uitgeklopt om te worden gebakken. Het woord speculaas is afkomstig uit het Latijn 'Spiegelbeeld'. Dit woord verwijst naar de speculaasplanken waarmee de koeken worden gevormd.

Spritsspuit

De metalen huls werd voorzien van een spuitmond naar keuze en gevuld met spritsdeeg. De houten stopper werd vanaf de bovenkant naar beneden gedrukt waardoor het spritsdeeg de gewenste vorm kreeg.

Verpakking

De bakkers toen kenden nog geen plastic tasjes. De etenswaar werd gewoon verpakt in vetvrij papier van de papierrol.

Wafelijzers

Wafelijzers waren er in tal van vormen en maten. Zodat iedere bakker in wezen zijn eigen wafels kon verkopen.

Bakkersfiets

De fiets waarmee de bakkersjongens langs de deuren gingen om hun broden af te leveren. Vaak gingen de jongens al aan het begin van de week op pad om eerst de bestellingen op te halen die later in de week werden afgeleverd.

Bakkerskar

De verkoopwagen van de plaatselijke bakker die op deze manier zijn waren verkocht. Hij ging ermee langs de huizen. Vaak hing er aan de kar een bel om de klanten te waarschuwen dat hij de straat binnenkwam.

Beslagbekken

Metalen beslagkom.

Chocoladevormen

Verzameling van de meest fraaie vormen voor het gieten van chocolade. Van paasei en hoefijzer tot masker.

Deegvormen

Voor het vervaardigen van tulbanden en andere gebaksvormen.

Dragantvorm

Dragant is een suikerdeeg gemaakt van poedersuiker, eiwit en gelatine. Dragant is een oude techniek waarmee je stevige suikerwerkstukken kan maken. Dragant is behoorlijk hard. Stevig genoeg om een werkstuk mee te bouwen of in vormen te gieten. Lang drogen is beslist noodzakelijk.

Takkenoven

Oude gemetselde bakkersoven. De hitte wordt verkregen door voor het bakken in de ovenruimte een stevig vuur te stoken. De hitte wordt afgegeven aan de stenen rondom en later gebruikt om het deeg te bakken.

De oven is te bezichtigen in het Nederlands Bakkerij Museum in Hattem.

Religieuze bakvormen

Bakvormen met een religieuze voorstelling. Deze werden vooral gebruikt tijdens kerkelijke feestdagen.

Romeinse maalsteen

Steen voor het vermalen van graan.

Marsepeinvormen

De vormen werden gebruikt om mooie voorstellingen te maken op de bovenkant van taarten. Ze werden gemaakt van gebrande zwavel en vastgezet in gips om breuk te voorkomen.

Terug naar boven