04-februari-2017 | Door: Gerhard Kwak
Veelgestelde vragen over groente en fruit

Veelgestelde vragen over groente en fruit

Via deze pagina's laat Versinspiratie zien welke vragen er regelmatig gesteld worden over de producten die we in de winkel verkopen. Voor jou en je medewerkers zijn ze interessant omdat ze je kunnen helpen bij een snel antwoord wanneer een consument een vraag stelt. Ook kan de consument zelf via deze pagina's naar een antwoord zoeken. 

Bewaren: Hoe bewaar ik groente?
De versheid van groenten worden het meest bedreigd door warmte en zonlicht. Ze gaat dan snel in kwaliteit achteruit. Het beste bewaar je de groente dus koel en in het donker en het liefst in een wat vochtige omgeving. Dan droogt ze niet buit. De houdbaarheid verschilt per soort en wordt bepaald door het vochtgehalte.

  • Bladgroenten als sla en spinazie zijn maar enkele dagen in de groentelade van de koelkast houdbaar.
  • Vrucht- en stengelgroenten als tomaten, komkommer en paprika kunnen niet tegen kou. Leg ze dus op een koele plaats buiten de koelkast. Bonen, erwten en bloemkool kunnen wat langer goed blijven.
  • Wortels, selderij, koolraap, prei en rode bieten zijn enkele weken houdbaar buiten de koelkast.
  • Uien en kool kun je het langst bewaren.

Bewaren: Hoe lang bewaar je fruit?
Bewaar fruit zo veel mogelijk buiten de koelkast in een fruitschaal. Gesneden fruit bewaar je wel in de koelkast. Leg appels, peren en perziken niet bij ander fruit. Ze stoten het gas ethyleen uit waardoor ander fruit sneller rijp is.

Biologisch: Zijn biologisch geteelde groenten gezonder?
Dat is eigenlijk nog nooit goed onderzocht, maar men denkt dat ze meer voedingsstoffen bevatten. Bijkomend voordeel is dat deze groenten niet zijn behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen en er is geen kunstmest gebruikt.

Biologisch: Zijn biologische producten minder lang houdbaar?
Neen. Het belangrijkste is dat deze groenten tijdens het transport en de bewerking  goed zijn behandeld. Ze moeten vers zijn, niet beschadigd en goed verpakt.

Buitenland: Is er een werkelijk verschil tussen Nederlandse en buitenlandse groenten?
Qua gezondheid is er niets aan de hand. Je moet alleen bedenken dat ze veel slechter zijn voor het milieu en het klimaat. In die zin kun je het beste de eigen seizoen groenten eten.

Calorieën: Leveren groenten en fruit veel calorieën?
De producten leveren naar verhouding weinig calorieën, maar wel veel vitamines, mineralen, koolhydraten, voedingsvezels en water. Verder vind je in groenten en fruit veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden.

Diepvriesgroenten: Moet je diepvriesgroenten eerst ontdooien?
Neen. Kijk voor de bereidingstijd op de verpakking.

Fruit: Hoeveel fruit moet je per dag eten?
Geadviseerd wordt om per dag 2 stuks of porties fruit (200 gram) te eten.

Gezondheid: Wat is de bijdrage van groenten aan onze gezondheid?
Het eten van groenten verkleint het risico op diabetes 2, verschillende kankersoorten en hart-m en vaatziekten. De bijdrage van groenten aan onze gezondheid verschilt van soort tot soort. Hier onder volgt een heel beknopte omschrijving:

  • Vitamine C: koolsoorten en paprika.
  • Vitamine D: afkomstig van caroteen uit fel gekleurde groenten als wortels, tomaat en paprika dat door ons lichaam wordt omgezet.
  • Kalium: uit sla en tomaten.
  • IJzer: afkomstig van bladgroenten.

Hoeveelheid: Hoeveel groente moet je dagelijks eten?
Volgens de huidige voedingswaarden moet je 200 tot  250 gram groenten per dag eten. Rauw of bereid dat maakt niet uit. Vooral voor kinderen is het belangrijk veel groenten te eten.

Kwaliteit: Wat zijn de kwaliteitseisen van groenten?

  • Groenten moeten onbeschadigd en volgroeid zijn>
  • Niet aangetast zijn door ongedierte.
  • Schoon en droog zijn.
  • Niet aangetast zijn door vreemde geuren.
  • Vrij zijn van vreemde voorwerpen.

Daarnaast gelden de kwaliteitsnormen van de Europese Commissie. die geven precies aan waar de groenten aan moeten voldoen.

Pot of blik: Is verse groente of fruit gezonder dan groente of fruit uit pot of blik?
In pot of blik hebben de groenten evenveel voedingsstoffen  als verse groenten en fruit. Voor meer informatie biedt het etiket uitkomst. Pas op! Groenten à la crème bevatten meer vet en zout dan in gewoon gekookte groenten. Fruit kent de omschrijving ‘op stroop’. Het betekent dat de vruchten in een mengsel van water en suiker zitten. Dat is minder gezond.  Maak de groenten uit pot of blik wel goed klaar door ze maar kort op te warmen in hun eigen vocht. Lees wel het etiket, want in het aanwezige vocht kan wel meer zout en suiker aanwezig zijn.

Rauwkost: Is rauwkost gezonder?
Het is verstandig om rauwkost en gekookte groenten af te wisselen. Gekookte groenten verliezen namelijk tussen de 20 en 50% van hun vitamines. Vooral vitamine C is de grote verliezer.

Smoothie: Wat is een smoothie?
Een smoothie is een blend van bladgroente, fruit en water. Deze ingrediënten worden in een blender vermalen tot een smakelijk en heel gezonde drank. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen en zijn veel gemakkelijker ‘weg te werken’ dan verse  of gekookte groenten omdat je ze drinkt als limonade.

Smoothie: Welke groenten zijn geschikt voor een goede smoothie?
Gebruik vooral bladgroenten. Die zijn goed te vermengen met fruit omdat ze geen zetmeel bevatten. Bladgroenten herken je gemakkelijk omdat je ze gemakkelijk om een vinger kunt draaien. De hoeveelheid aanwezige bladgroenten ten opzichte van fruit is bepalend voor de smaak van de smoothie.

Smoothie: Hoe lang kan je een smoothie bewaren?
In de koelkast kun je een verse smoothie maximaal 2 dagen bewaren.

Vergeten groenten: Wat zijn vergeten groenten?
Vergeten groenten zijn groenten die vroeger regelmatig op tafel kwamen, maar nu vrijwel niet meer voorkomen en zelfs helemaal onbekend zijn. Wel zijn er in Nederland nog hobbytelers die werken aan de terugkeer. Tot vreugde van gerenommeerde restaurants die ze ook steeds vaker weer serveren. Voor meer informatie kijk op Versinspiratie vergeten groenten.

Vitaminen: Welke vitaminen zitten er in groente?
In groenten zitten vitamine C, A, foliumzuur, ijzer, kalium en calcium. De hoeveelheden verschillen per soort.

Vitamines: Zitten groente-vitamines ook in andere voedingsmiddelen?
Gedeeltelijk. Vitamine C en vitamine B11 (foliumzuur) vindt je alleen in  groenten en fruit, maar zaken als calcium vind je meer in zuivel en in brood meer jodium en vitamine B. Verder vind je Vitamine D en B12 alleen in dierlijke producten en in margarine.

Vitaminepil: Kun je groenten vervangen door een vitaminepil?
Neen. Daarvoor bevatten groenten teveel waardevolle voedingsstoffen als vitmines, mineralen en voedingsvezels. Verder zitten er nog andere belangrijke stoffen in, waarvan we niet precies weten hoe belangrijk ze zijn, maar die waarschijnlijk onvervangbaar zijn.

Verpakken: Hoe bewaar ik gesneden groenten en fruit het beste?
Gebruik bij voorkeur de oorspronkelijke verpakking en leg ze in de groentelade van de koelkast. Heb je een aangesneden stuk dek dat dan af met huishoudfolie. Gesneden/ fruit bewaar je het beste in een gesloten schaal of bakje.

Voorsnijden: Zijn voorgesneden groenten net zo gezond als ongesneden groenten?
Ja. Ze worden vaak direct na de oogst gesneden en verpakt zodat er vrijwel niets verloren gaat.

Terug naar boven