‘The King of Fruits’
Het was in de zomer van 2019, toen we nog onbekommerd en zonder tijdslotjes de wijde wereld betraden. Ik wandelde door het Openluchtmuseum in Arnhem en het was warm. Op het Indisch achtererf stond een dame bij een ijsco-karretje. Of ik wilde proeven, vroeg ze. Dat wilde ik. Hmm, best lekker. Vreemd ook. Ik kon het niet goed thuisbrengen. De smaak was wat romig, als vanillevla, met een ondertoon van knoflook en ui.
De dame wees op een groengeel-bruinige vrucht die achter haar lag, met een schil vol scherpe stekels. Daarna nodigde ze mij uit te ruiken aan een opengesneden exemplaar. Dat lag in het keukentje, vertelde ze. Totaal onvoorbereid stak in mijn neus om de hoek. Ik deinsde van schrik achteruit van de sterke penetrant geur; iets tussen verschrikkelijke stinksokken vermengd met, tja, kots; vriendelijker kan ik het niet schrijven. De lucht bleef ook nog eens klef in mijn neus hangen. Wat ís dit? “Het is de durianvrucht”, verklaarde de dame lachend, “Oorspronkelijk komt hij van West-Java. Hij is inmiddels populair in Zuidoost-Azië en dan vooral in Indonesië, Maleisië en Thailand. Het een favoriet ingrediënt om te verwerken in vooral zoete gerechten en in koek, snoep, jam en ijsjes.” Ik had er nog nooit van gehoord.
Hoe kan het dat de stinkvrucht (in veel hotels en openbare gelegenheden in Azië is hij zelfs verboden) zo populair is? Dat is niet zo moeilijk: het romig vruchtvlees heeft een geweldige voedingswaarde en enorme zoetkracht. Het bevat veel vitamine C, vitamine B6 (noodzakelijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren) en B1 (nodig voor een goede werking van de hartspier). De vrucht bevat daarnaast ook een aardige hoeveelheid riboflavine (vitamine B2), foliumzuur, mangaan, koper en kalium en, net als avocado, zelfs gezonde vetten.
In Nederland is durian te koop bij oriëntaalse winkels. Vanwege de sterke geur die de rijpe doerian verspreidt, is het niet aan te raden de vrucht te bewaren. Eet of verwerk hem direct na aankoop, of koop het vruchtvlees kant en klaar: in stukken gesneden en bevroren. Zelf ervaren hoe deze stinkende vrucht verandert in een zoete, kleverige smaakbom? Maak dan eens jam van durian! Op openluchtmuseum.nl/recepten vind je het recept. Selamat makan!
Beeld: ©aedka studio/Shutterstock.com