30-maart-2016 | Door: Gerhard Kwak
Eetbare bloemen

Eetbare bloemen

Het gebruik om bloemen mee te koken of om er mee te garneren begon al in de Romeinse tijd, maar ook in het Midden-oosten, China en India is het gebruik nu nog heel gewoon. Eetbare bloemen waren vroeger heel populair in het Victoriaanse tijdperk. Tegenwoordig gebruik je bloemen niet alleen voor de smaak, maar ook als decoratie. 

In de versspeciaalzaak worden bloemen meestal alleen als decoratief element gebruik. Met name bij de borrelhapjes of op schotels. Er zijn veel meer eetbare bloemen dan je denkt. Het wil echter niet zeggen dat iedere bloem lekker is, ondanks het fraaie uiterlijk. Jonge bloemen smaken over het algemeen het lekkerst. Voordat je zelf met het gebruik van bloemen begint is het zinvol je er goed in te verdiepen want niet alle bloemen zijn eetbaar. Pas daarom vooral op met bloemen die je uit de vrije natuur haalt. Je weet meestal niet wat ermee is gebeurd. 

Gebruik bij voorkeur bloemen van een erkende teler zoals Koppert Cress. De firma die onderstaande foto's ter beschikking stelde. De bloemen zijn bij hen normaal gesproken het jaar door verkrijgbaar en hebben een  houdbaarheid tot zeven dagen bij 2-4°C. Ze worden in een gesloten verpakking geleverd. Met deze bloemen weet je zeker dat je een kwaliteit in huis hebt die voldoet aan alle (wettelijke) eisen. 

De bloemen van Koppert Cress zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde groentespecialist en de horecagroothandel.

® staat voor merknamen van KoppertCress. 

Producten

Terug naar boven