Vleesvervangers - producenten -
Een groeiend aantal consumenten eet tegenwoordig 'flexitarisch' anders gezegd men eet dan elke dagen per week of maand geen vlees. In 2013 is het aandeel van deze consumenten gestegen tot 35 %. Wanneer je geen vlees eet dan moet je op zoek naar alternatieven om tekorten van belangrijke voedingsstoffen als: eiwit, vet, vitaminen en mineralen, te voorkomen. Mijn Slager geeft hier, zonder volledig te zijn, een overzicht van producten die je bij steeds meer (vegetarische)slagers, maar vooral supermarkten en reformzaken tegenkomt
In het algemeen
Vleesvervangers zijn producten, rijk aan eiwit, die bedoeld zijn, om vlees en/of vleeswaren tijdens de maaltijden te vervangen. De producten zijn in eerste instantie vervaardigd voor de vegetariers onder ons, maar door allerlei omstandigheden zijn er steeds meer consumenten die het gebruiken omdat ze gewoon minder vlees willen eten. De van oudsher bekende vleesvervangers zijn eieren, noten en zaden en sojaproducten als tempeh en tofoe. Tegenwoordig worden de vleesvervangers ook vervaardigd uit zuivel en schimmelculturen. De producten worden vaak gepresenteerd als imitaties van de bekende vleesproducten als schnitzels en burgers.
Meatless
Om het vet- en caloriegehalte van vleesproducten omlaag te brengen en de voedingswaarde van vleesproductenen snacks te verbeteren kan Meatless als grondstof worden toegevoegd. Het product bindt zich zonder problemen met gewoon vlees. Meatless is een plantaardige vezel die wordt vervaardigd op basis van lupinemeel of op basis van tarwemeel. Verder worden zeewier, karamel en rijst. Lupinemeel is afkomstig van een superpeulvrucht die al door de Grieken en Romeinen werd gebruikt vanwege de hoge voedingswaarde. Lupine behoort tot de meest eiwitrijke gewassen. Meatless bevat 10% hoogwaardige eiwitten en vrijwel geen verzadigde vetzuren Het cholesterolgehalte is vrijwel 0. In vleeswaren en snacks is vet een belangrijke smaakcomponent. Dat vet kan nu door Meatless vervangen worden zonder smaak- en kwaliteitsverlies. Meatless kan niet in de winkel worden gekocht. Het is een grondstof voor de voedingsmiddelenindustrie.
Tivall
Het huismerk van AH. Het basisingrediëntje is soja/tofu. De producten zien er uit als echte vleesproducten en ze zijn goed te gebruiken in gewone recepten. Ze bevatten eiwitten, vitamines en mineralen. Aan de basis wordt tevens vitamine B12 en ijzer toegevoegd. Soms zijn de producten al gekruid, maar je kunt er zelf ook kruiden aan toevoegen. Van hetzelfde merk verkoopt AH ook vegetarisch broodbeleg.
Bron: AH
Valess
Een vleesvervanger op basis van zuivel en zeewier. Het product is van nature rijk aan zuiveleiwitten, onverzadigde vetten en extra verrijkt met vitaminen en ijzer. De vastheid van Valess wordt op dezelfde manier verkregen als bij de bereiding van kaas. De smaak krijgt het product door toevoeging van kruiden en aroma's.
Bron: AH
Vivera
Alle producten van Vivera zijn vegetarisch. Vivera is een natuurlijk verantwoorde vleesvervanger die gemakkelijk te bereiden is en volop variatie in je voeding biedt. Vivera bevat vele voedingsstoffen die van nature ook in vis en vlees voorkomen zoals vitamine B12 en ijzer. Vivera is hiermee de meest complete vleesvervanger die zorgt voor de noodzakelijke aanvulling in je voeding. De producten worden gemaakt van plantaardige, niet genetisch gemodificeerde grondstoffen. De meeste producten worden bereid op basis van soja. Een klein aantal andere producten op basis van rijst of wortel. Vivera maakt uitsluitend gebruik van scharrelkippenei-eiwit.
Bron: AH
Quorn
De basis van Quorn is afkomstig van de schimmel 'Fusarium vevenatum'. De schimmel bevat geen dierlijke producten en en bestaat voor 45% uit eiwitten en voor 13% uit vet. De producten zijn verkrijgbaar in: stukjes en fijngehakt. Varianten zijn: Quorn gekruid, gemarineerd, ongepaneerde en gepaneerde producten, kat-en-klaar maaltijden en wokschotels.
Bron: AH
De vegetarische Slager is een Nederlandse voedingsmiddelenfabrikant die vleesvervangende producten maakt. Het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor gevestigd is in Utrecht, is opgezet door Niko Koffeman en Jaap Korteweg en heeft een conceptwinkel, en restaurant in Den Haag..
De naam verwijst naar het beroep van slager maar dan als aanbieder van plantaardig vlees. De producten die het bedrijf maakt hebben een smaak en textuur die lijkt op dat van vlees maar bevatten plantaardige eiwitten gewonnen uit soja en lupine. Ze worden verkocht in supermarkten en verwerkt in producten van derden.
Bron: Wikipedia