21-september-2021 |
Oranjekoeke

Oranjekoeke

De Friese 'Oranjekoeke' is een plaatvormige koek eventueel gevuld met spijs en bedekt met een gele of roze glazuur. Bovenop de koek zit een crème- of slagroomversiering. Eventueel met gekonfijte garneringen. Een variant op de oranje koek is de oranjekoekstreep die qua uiterlijk wel wat weg heeft van de tompoes. De bovenkant kan naar wens worden af gegarneerd met slagroom en hagelslag. De koek dankt zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil die in de koek worden meegebakken. Gezien het feit dat sinaasappels pas in de 17e eeuw in Nederland steeds vaker te verkrijgen waren betekent dat de koek ook pas rond die tijd kan zijn ontstaan. Het oudst bekende recept stamt uit 1753. 

Vrijwel iedere bakker heeft zijn eigen recept dat van vader op zoon wordt doorgegeven. Sinds 2007 wordt in Friesland het kampioenschap Oranjekoeke bakken gehouden. 

Gezien bij: Echte bakker Lenes in Heerenveen

Terug naar boven