06-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Deegwaren

Deegwaren

De moderne versspecialist houdt zich niet alleen bezig met zijn of haar specialisatie maar is ook kundig op het gebied van de catering. Zo kookt hij de mooiste maaltijden, levert de lekkerste broodjes en is met zijn artikelen vaak de basis van sfeervolle en smakelijke party's. Op deze pagina vind je een aantal deegwaren die regelmatig in zijn keuken gebruikt worden en een aantal buitenlandse specialiteiten die veel in combinatie met vlees gegeten worden. 

Spaghetti

Spaghetti is een lange draad- vormige ronde pasta. Het is een heel belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken. Het bekendst zijn de befaamde spaghetti Bolognese, de Napoletana en de al Milanese. De naam spaghetti is afkomstig van Spaghetto (bindgaren).

Macaroni

Macaroni wordt gemaakt van tarwe en water. Het is een verzamelnaam voor verschillende gedroogde deegartikelen. Vermoedelijk is de naam afkomstig uit Engeland. In Vlaanderen wordt de naam gebruikt voor macaroni die bestaat uit een lange holle stengel met een veel dikkere wand.

Penne

Deze pasta is een holle rechte pasta-variant. Wat dikker van formaat dan de macaroni en meestal afgesneden onder een schuine hoek. Deze pasta is bij uitstek geschikt om met een dikke vleessaus te eten die door de holle vorm uitstekend vast wordt gehouden. Er zijn twee soorten: 'rigate', met een geribbelde buitenkant en 'lisce' met een gladde buitenkant.

Fusilli

Een deegwaar die uit meerdere kleuren kan bestaan./ De vorm is gedraaid als een kurkentrekker. Deze pasta wordt meestal gebruikt bij gerechten met saus en eenpansgerechten.

Ravioli

De deegkussentjes zijn gemaakt van gevulde pasta. Ze worden met verschillende producten gevuld. Onder andere met spinazie, maar ook met gehakt. Meestal wordt de ravioli niet gedroogd verkocht, maar in blok of in een vacuümverpakking.

Lasagnebladen

De bladen voor de lasagne bestaan uit plakken deeg die worden vervaardigd van tarwegries. Er kunnen eieren worden toegevoegd, maar je komt zo ook tegen met een toevoeging van spinazie. De bladen wordt om en om in een ovenschotel gestapeld afgewisseld met lekker gekruid gehakt en kaas en in de oven afgebakken. .

Wonton

De naam staat voor een soort knoedel die je veel tegenkomt in de Chinese keuken. Het deeg wordt gemaakt van bloem, eieren, water en zout. Een vierkant deeglapje wordt in de palm van de hand gelegd en gevuld met gemalen varkensvlees dat op smaak is gebracht met zout, specerijen, knoflook of gehakte groene ui. Het lapje wordt dichtgevouwen en het pakketje gekookt.

Orecchiette (oortjes)

Pasta in de vorm van oortjes. De pasta wordt vaak zelf gemaakt en is van oorsprong afkomstig uit Puglia of Apulië, een regio van Zuid-Italië. Vooral rond Capitanata en Salento, worden orecchiette vaak gegeten met miniatuur gehaktballen (al ragù ) . Kenners geven aan dat orecchiette een uitstekende combinatie zijn met plantaardige sauzen. In China kent men een vergelijkbaar pasta met de naam 'maoerdo' kattenoren.

Maultaschen

Een typisch Duits gerecht uit de streek Baden-Württemberg. De tasjes hebben veel weg van de Italiaanse ravioli, maar ze zijn veel groter en rechthoekig van vorm. De buitenkant is van pastadeeg en de vulling kan bestaan uit gehakt of ander, al dan niet gerookt, vlees in combinatie met broodkruim, uien en spinazie. De kruiding bestaat uit peper, peterselie en vaak een snuifje nootmuskaat.

Tagliatelle

Een dunne lintmacaroni uit Bologna. De macaroni wordt gemaakt van hard tarwegries eventueel met eieren. De tagliatelle is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Regelmatig zie je de pasta met een spinazie-kleuring. In dat geval wordt de aanduiding 'verde' (groen) gebruikt.

Pelmeni

Deze met vlees gevulde deegbolletjes worden veel in Oost-Europa en met name Rusland gegeten. Ze worden gemaakt van bloem, ei en meel of water. De lekker gekruide vulling bestaat veelal uit een mix van verschillende soorten vlees. Voor de kruiding worden onder andere peper en uien gebruikt. De pelmini wordt in water of bouillon gegaard.

Cannelloni

De naam betekent 'holle pijpen'. Voor een goede cannelloni wordt durumtarwe gebruikt. De holle buisjes vragen gewoon om een vulling en ze worden daarom vaak met bolognesesaus geserveerd. Maar je ziet ze ook regelmatig met verschillende vullingen van vlees, groenten en/of vis. Alvorens ze te vullen worden ze beetgaar voorgekookt en daarna bedekt met saus en kaas in de oven afgebakken.

Gnocchi (knoedel)

Het woord gnocchi, betekent 'klonten'. In Azië worden ze meestal aangeduid met de Engels term "dumpling". De Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel. De zogenaamde gnocchi di patate. Het zijn ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is een typisch Italiaans gerecht. Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas.

Linguine

Ook deze pasta wordt vervaardigd van durumtarwe. Dat is een harde tarwesoort met een hoog gehalte aan gluten en eiwitten. De pasta is geler van kleur en de stengels hebben een wat ovalere doorsnede.

Pierogi

Deze tasjes van ongerezen deeg kennen verschillende vullingen. Ze hebben wel wat weg van ravioli, maar ze zijn groter en hebben de vorm van een halve maan. Pierogi worden vooral gegeten in Oost- Europa en de Baltische landen. Het gerecht werd vroeger geserveerd bij feestmaaltijden, maar tegenwoordig worden ze ook als voor-, hoofd en nagerecht geserveerd.

Vermicelli

De vermicelli die we in Nederland vaak in de soep tegenkomen is eigenlijk een heel dunne spaghetti. De vermicelli komt in verschillende diktes voor. Italianen noemen de allerfijnst vermicelli 'capelli d'angelo' (engelenhaar).

Farfalle

Farfalle is de Italiaanse naam voor vlinders In het Nederlands heten ze ook wel strikjes-pasta. Ze zijn gemaakt van tarwemeel en verkrijgbaar in verschillende kleuren die worden verkregen door aan het deeg natuurlijke kleurstoffen toe te voegen.

Mie

Mie ziet er wat glazig uit en breekt gemakkelijk. Het deeg mag niet verward worden met mihoen want die wordt van rijst gemaakt. Mie daarin tegen wordt onder andere gemaakt van soja-, tarwe-, mungo- of aardappelmeel.

Terug naar boven