21-september-2021 |
Wit brood

Wit brood

Witbrood of wittebrood is brood gebakken van tarwemeel waar de kiem en de zemel geheel uit zijn gezeefd of gebuild. Wittebrood wordt in Europa al duizenden jaren gegeten. Het was in de Griekse oudheid al bekend. In het oude Rome en aan het Franse hof werd het brood zelfs als superieur beschouwd aan andere broodsoorten omdat de bereidingstijd lastiger en duurder was en alleen door de gegoede middenstand kon worden betaald. Halverwege de vorige eeuw kwam bruin brood echter in zwang. Men vond het beter voor de gezondheid. Desondanks is het begrip 'wittebrood' nog steeds in zwang. Het staat voor de wittebroodsweken. De eerste weken van het huwelijk waar het nog steeds een beetje feest is en het allemaal wel wat luxer mag. Wittebrood is ook een begrip in combinatie met de Tweede Wereldoorlog omdat toen, aan het einde van de hongerwinter, Zweeds witbrood werd gedropt. Wittebrood is wordt trouwens ook nog steeds gegeten tijdens het "Leids ontzet.

Bereiding

Het witbrood zoals wij dat kennen wordt gemaakt van tarwebloem, water , gist en zout. In voorkomende gevallen wordt melk gebruikt voor het maken van 'melkwit'. Ook wordt in dat geval wel bloem toegevoegd. Omdat zemelen uit het meel van witbrood worden verwijderd is de voedingswaarde minder. Daarom worden aan het meel soms voedingsstoffen toegevoegd. Dat is in Nederland ook het geval. 

Varianten

In de loop van de tijd zijn er steeds meer variaties ontstaan zoals: casinobrood, knipbrood, tijgerbrood en busbrood en er zijn ook allerlei soorten wit klein brood. Ook de manier van bakken kan variëren. Meer of minder krokant bijvoorbeeld. Daarnaast zijn er varianten qua samenstelling zoals krentenbrood of pizza. Ment name in het buitenland kennen ze veel verschillende soorten. Zo worden daar verschillende kruiden, noten vruchten en zelfs zuurdesem gebruikt. 

Terug naar boven