21-september-2021 |
Volkoren brood

Volkoren brood

Volkorenbrood is een soort brood dat van volkorenmeel van de tarwekorrel gebakken is. In Nederland is volkorenbrood wettelijk beschermd via de Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert die. Een volkorenbrood bevat veel voedingsvezels. Volkorenbrood heeft vergeleken met bruin- of witbrood ook minder energie per boterham. Het brood heeft als basis de volledige tarwekorrel waarvan meel is gemalen, melk of water, zout, gist, plantaardig vet, boter of margarine.

Er zijn verschillende varianten:

Fijn volkoren: gemaakt van 100% volkorenmeel en bovenop betrooid met zemelen. 
Grof volkoren: met gebroken tarwekorrels en gedecoreerd met geplette havervlokken.
Super volkoren: bstaat uit 100% gebroken tarwekorrels en is daardoor vaster van structuur.
Zonnepit volkoren: Aan het meel is 20% zonnepitten toegevoegd en ook de decoratie is van zonnepitten.
Boeren volkoren: Aan de basisgrondstoffen is 20% gepofte tarwekorrels toegevoegd.

Terug naar boven