21-september-2021 |
Turkije: Yufka

Turkije: Yufka

Foto: Kocaeli Yufka

In Turkije noemt men brood, het voedsel van de vriendschap. Brood wordt er met enorm veel respect behandeld en men vindt het een zonde als brood weggegooid wordt. Moet dat dan toch gebeuren dan gaat men het eerst kussen en naar het voorhoofd brengen vooraleer men het effectief gaat weggooien. Meestal gaat men oud brood echter gebruiken in soep zoals in köy çorbasi, of gaat men het terug vochtig maken met water en olijfolie, het vermengen met azijn en look om er sarmisakli sos van te maken dat meestal gegeten wordt bij gefrituurde vis.

In Turkije vindt men veel platte broden en de bakermat van het platte brood bevindt zich waarschijnlijk ergens in de vlaktes van Centraal Azië. Het meest traditionele plat brood is yufka , een papierdun brood gemaakt van ongerezen deeg. Vandaag nog vindt men overal in Anatolië vrouwen die dit deeg flinterdun uitrollen met een oklava. Deze broden worden dan op een hete plaat gebakken. Trouwens in Griekenland bestaat er iets dergelijks: fillodeeg. Dit deeg is zo dun dat men gemakkelijk de krant kan lezen door het deeg heen. De volgende fotoreeks heb ik onlangs gemaakt tijdens een rondreis in Turkije (juni 2013).

Terug naar boven