
India: Naanbrood
Naanbrood is in het Midden-Oosten en Oosten een bekende product. Het is in een enorme variatie verkrijgbaar. Sommige soorten zijn gerezen andere niet. Daarnaast zijn er knapperige en krokante soorten. Van oorsprong worden de broden gebakken op een platte hete plaat boven een open vuur of op een fornuis.
Naanbrood komt van oorsprong uit India en wordt daar gebruikt in plaats van borden en bestek. Met het brood kan een maaltijd gemakkelijk naar de mond gebracht worden. Naan kan bij ons, gasverpakt, gekocht worden in de betere supermarkt.
ingrediënten | hoeveelheid |
tarwebloem | 4,500 kg |
yoghurt | 1,200 kg |
melk | 1,000 kg |
eieren | 0,500 kg |
sesamolie | 0,500 kg |
suiker | 0,300 kg |
gist | 0,250 kg |
zout | 0,050 kg |
sesamzaad | 0,050 kg |
totaal | 8,350 kg |
Apart, in 50 ml lauwwarme melk wordt 5 g suiker opgelost en daarna voegt men 25 g gist toe. Mengen tot een homogeen mengsel verkregen wordt. Let wel op dat de melk niet te warm is : 30 - 35°C is ruim voldoende.
De yoghurt wordt opgewarmd tot zo'n 60°C. De yoghurt wordt opgewarmd om de aanwezige melkzuurbacteriën te inactiveren. Voeg de suiker, de melk, de eieren, de olie en het zout toe. Meng deze grondstoffen tot een homogeen geheel. Voeg de bloem en de gist oplossing toe. Kneed tot een homogeen deeg. Laat 2 uur rijzen en kneed opnieuw. Verdeel in 8 gelijke porties en rol deze uit tot pannenkoeken van ongeveer 20 centimeter diameter. Strijk deze in met sesamolie of gesmolten boter. Besprenkel met sesamzaadjes (of eventueel andere kruiden zoals ajuinzaadjes). Bakken in een voorverwarmde oven van 230°C tot goudgeel van kleur.