
Finland: Ruisleipä
Foto: Wikiwand
Een vrij bekend roggebrood uit Finland is ruisleipa . De eerste stap in de bereiding is het maken van een zuurdesem. Daarvoor kan men als volgt te werk gaan :
Breng een mengsel van 125 g roggebloem en 125 ml water aan de kook. Laat het een drietal minuten koken. Laten afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg 50 g viili toe en laat alles 24 uur laten rusten in een koele omgeving (8°C – 12°C, dus niet in de ijskast !)
's Anderendaags voegt men aan deze zuurdesem 125 g bier (blond of bruin) toe en nogmaals 125 g roggebloem. Meng het geheel tot een homogene massa en laat het mengsel opnieuw 24 uur rusten in een koele omgeving.
De derde dag kan men dan het brood maken. Gebruik daarvoor het volgende recept :
ingrediënten | hoeveelheid |
zuurdesem | 550 gr |
tarwebloem | 550 gr |
roggebloem | 350 gr |
water | 300 gr |
boter | 25 gr |
zout | 20 gr |
gist | 20 gr |
totaal | 1815 gr |
Na het kneden, het deeg in 4 stukken verdelen en opbollen. Dertig minuten laten rusten en de deegstukken platduwen tot ze zo ongeveer 3 cm dik zijn en een diameter hebben van 20 – 25 cm. In het midden een gat in het deeg maken. Twee uur laten rijzen en afbakken bij 200°C gedurende ongeveer 35 minuten.