21-september-2021 |
België: Mastellen

België: Mastellen

Foto: Wikipedia

Een geheel andere specialiteit zijn mastellen. Dit is een van de weinige producten in België dat met kaneel bereid wordt. In tegenstelling tot de Nederlanders, houden de Belgen niet zo veel van kaneel. Mastellen zijn typische producten uit de streek rond Gent en van het Waasland. Op 1 kg bloem gebruikt men een halve liter melk, 75 g gist, 5 g kaneel, 300 g boter, 20 g zout en 50 g suiker. Maak van de ingrediënten een goed samenhangend en glad deeg. Voeg de boter, de suiker en het kaneel apart naar het einde van het kneden toe. Laat het deeg 30 minuten rijzen en verdeel het dan in stukjes van 55 g. Bol de afzonderlijke stukjes deeg op en laat ze 15 minuten rusten. Druk daarna met de vingertoppen een kuiltje in het midden van het deegstukje. In sommige streken maakt men een kuiltje in het midden, in andere maakt men echt een gat in het midden zodanig dat het product er uit ziet zoals een donut of een bagel. Wie zei ook al weer dat de vorm van een bagel uniek en typisch Amerikaans was? Die vorm bestaat in onze streken sinds de Middeleeuwen ! Strijk de mastellen in met losgeklopte eierdooier en ze nog een half uurtje rijzen. Bak ze dan vrij snel af (10 - 12 minuten) in een vrij warme oven (200°C).

Terug naar boven