Stokbrood of baquette
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette dat letterlijk 'stokje' betekent. Het stokbrood is van oorsprong uit Oostenrijk afkomstig. en werd in de 19e eeuw in Frankrijk geïntroduceerd. Stokbrood is nog niet zo gek lang in Nederland verkrijgbaar. Eigenlijk pas sinds 1970. In Frankrijk is stokbrood niet weg te denken. Het wordt bij vrijwel elke maaltijd geserveerd en komt vaak al voor het begin van de maaltijd op tafel vaak samen met boter. Bij de maaltijd wordt stokbrood gebruikt om een bord schoon te deppen of om de smaak van een gerecht te neutraliseren alvorens aan de volgende gang te beginnen.
Bereiding
Stokbrood is pas sinds de jaren 70 van de 20e eeuw in Nederland verkrijgbaar. Het Nederlandse stokbrood wijkt in smaak af van het Franse. Dat komt omdat de Nederlandse bakkers bakkersgist gebruiken en de Franse bakkers zuurdesem . Daarnaast gebruikt men in Frankrijk harde tarwe in plaats van "gewoon Nederlands" meel). Voor het bakken, op de vloer van de oven, wordt stokbrood met een mesje schuin ingesneden, waardoor de karakteristieke sneden bovenop ontstaan. Stokbrood wordt ook voorgebakken aangeboden. Thuis afbakken geeft namelijk een lekker vers broodje
Varianten
In veel Nederlandse restaurants wordt stokbrood met kruidenboter en/of tapenade als voorgerecht geserveerd. Verder is stokbrood onmisbaar bij het fonduen en barbecueën. Niet zelden wordt stokbrood ook in dunne plakjes met verschillend beleg geserveerd als borrelsnackje. Ook zijn stokbroden erg in zwang als ruim belegd broodje voor de lunch.