Krentenbrood of bolletjes
Krentenbrood wordt gemaakt van tarwebloem waaraan een rijke hoeveelheid krenten wordt toegevoegd. Afhankelijk van het recept worden niet zelden rozijnen en sukade toegevoegd om de smaak nog meer te verfijnen. Officieel moet een goed krentenbrood meer krenten dan deeg bevatten. 'Zwart zien' van de krenten wordt wel eens gezegd. In Noordoost Nederland, met name in Drenthe, Twente en de Achterhoek wordt een plak krentenbrood vaak aangeboden bij de koffie.
Bereiding
De kleur van krentenbrood is vaak wat geel vanwege het feit dat als kruiding kurkuma (geelwortel) wordt toegevoegd. Bijkomend voordeel is dat de kruiderij werkt als antioxidant zodat het gebruikte vet niet ranzig wordt en het brood te bruin wordt door de hoeveelheid gebruikte krenten.
Varianten
Krentenbrood is verkrijgbaar als heel brood, bolletjes en als krentenwegge. Een krentenwegge is een brood dat in Twente en de Achterhoek vroeger vaak bij geboortes en huwelijk cadeau werd gegeven door familie, buren en/of collega's. Het waren enorme broden die, afhankelijk van de welstand van de gevers, soms wel 1,5 tot 2 meter lang en 30 cm breed waren. Ze waren zo groot dat ze door meerder personen gedragen werden aangeboden liggend op een plank of een ladder.
• Met boter besmeerd.
• Lekker belegd met een plak kaas, suiker of zoetigheid.