21-september-2021 |
Kerststol

Kerststol

Kerststollen zijn luxe broden gemaakt van deeg waaraan rozijnen, amandelspijs en verschillende kruiden aan het deeg worden toegevoegd. Men gaat ervan uit dat de vorm van het brood is ontstaan doordat het wel hel veel lijkt op het in doeken gewikkelde kerstkindje. Men zegt, maar dat is nooit bewezen, dat de stol ontstond nadat de kruisridders eeuwen geleden veel onbekende vruchten, noten en kruiden meebrachten van hun reizen en ze thuis aan het brooddeeg toevoegden. Kerstollen worden na het bakken bestrooid met poedersuiker en vooral in Nederland en Duitsland gegeten rond de kerstdagen. 

Bereiding

Kerstollen worden vaak al twee maanden van te voren gemaakt. Nadat ze uit de oven komen worden ze in boter en suiker gedompeld waardoor ze langer houdbaar worden.

Varianten

• Paasbroden (foto beneden)
• In Italië hebben ze de variant 'panettone' Licht gezoet brood vol rozijnen en gesuikerde vruchtenschillen. Oorspronkelijk afkomstig uit Milaan. 

Terug naar boven