Italië: Panettone
Panettone is een zoet Italiaans brood dat oorspronkelijk afkomstig is uit Milaan. Volgens overlevering voert het oude recept reeds terug tot de Romeinen. Sinds die tijd heeft het zich verspreid over de hele wereld waar het onder verschillende namen verkrijgbaar is. Het brood wordt meestal gebakken rond Kerstmis en Nieuw Jaar.
Het brood is cilindervormig met een wat bolle kop. De hoogte bedraag tot 15 cm en het gewicht ligt rond 1 kilo. Afhankelijk van het land kunnen ook andere vormen voorkomen. Het bereiden is een langdurig proces waarin het brood zijn kenmerkende zachte eigenschappen ontwikkeld. Er wordt in de samenstelling gebruik gemaakt van: gekonfijte sinaasappel, citroen(schil) en rozijnen. Ook wordt in sommige variaties chocolade gebruikt.
Men eet de panettone in plakken samen met zoete warme dranken of een zoete wijn. In sommige delen van Italië wordt de panettone ook wel geserveerd met mascarpone-crème gemaakt van mascarpone, eieren, gedroogde of gekonfijte vruchten en amaretto.