Italië: Ciabatta
De ciabatta is een brood dat gemaakt wordt van een vrij slap deeg (65 tot 70 % water op de bloem) waaraan ook nog zo'n 3 tot 5 % olijfolie aan toegevoegd is. Het deeg krijgt na het kneden een kuiprijs van anderhalf tot twee uur. Het wordt dan uitgewalst en in min of meer rechthoekige stukken gesneden van 250 tot 300 gram. Ook de narijs is vrij lang : 100 tot 120 minuten in een relatief droge rijskast ( maximaal 60 % relatieve vochtigheid). Na ongeveer 3/4de van de rijstijd wordt het brood uitgerokken en gedraaid zodanig dat de eerder droge onderkant van het brood bovenaan komt te liggen. In het Italiaans spreekt men over "stirare" wat letterlijk "strijken" betekent. Het is door deze bewerking dat het brood zijn typische vorm krijgt en gaat gelijken op een hondenbot met een willekeurig gescheurde korst. Trouwens de korst is ook kenmerkend : in tegenstelling tot een Frans stokbrood wordt de ciabatta op een meer authentieke manier gebakken nl. op een stenen vloer zonder geforceerde of geventileerde luchtstromingen in de oven. Het krijgt daardoor een goede krokante, weliswaar dikkere korst, dan een stokbrood.