Bruin brood
Bruinbrood was al bij de Grieken bekend. Volgens Hippocrates laxeerde het beter. Het wordt vervaardigd van gebuild tarwebloem of van tarwebloem waaraan zemelen zijn toegevoegd. Vaak bevat het ook kleurstof en andere ingrediënten. Bruinbrood is gezonder, voedzamer en vooral smakelijker dan wit brood. Door de aanwezige zemelen worden de spijsverteringsorganen en de darmwand geprikkeld waardoor de aanwezige voedingsstoffen beter worden opgenomen. Aan het eind van de negentiende eeuw was er een beweging die bruinbrood of volkorenbrood propageerde vanwege gezondheidsredenen. Het witbrood raakte daardoor wat meer op de achtergrond.
Bruinbrood bevat naar verhouding meer vitaminen, mineralen en voedingsvezels. In de gebruikte meelsoorten is vrijwel altijd de hele graankorrel verwerkt. De meeste voedingstoffen zitten in het buitenste laagje van de korrel, de zemel. Bruinbrood zit voor wat het aandeel van de vezels betreft in de middenmoot. Meer dan bij witbrood en minder bij volkorenbrood.