21-mei-2016 | Door: Gerhard Kwak
Borrelhapjes - met deeg

Borrelhapjes - met deeg

Borrelhapjes zijn er in honderden soorten. Een speciale groep vormen de hapjes van vlees, vleeswaren in combinatie met deegproducten. Via deze pagina maak je kennis met enkele aparte varianten. 

Stoksnackje ham

Stukje stokbrood gevuld met een plak ham naar keuze: Serano, Parma of Hollandse rauwe ham.

Gezien bij: Runderkamp Volendam.

Wrap

Koop kant-en-klare tortilla wraps en besmeer ze met kruidenroomkaas of pesto , achterham, gewone kaas, sla en salami. Rol de wrap met deze ingrediënten op. Snijd er plakjes van van ongeveer 1,5 cm dik en serveer ze op een mooie schaal. Wraps kun je ook warm serveren.

Salami kaasrolletjes

Bladerdeeg wordt bedekt met plakjes salami en jonge kaas. De keuze van de salami staat vrij en kan variëren van gewone tot pepersalami. Het geheel wordt strak opgerold en moet in de koelkast even opstijven waarna je er plakken van 2 - 3 cm dikte van snijdt. De rolletjes bestrijken met losgeklopt ei en afbakken in de oven gedurende 15 minuten op 190°C.

Tortilla

In plaats van te werken met een smeerseltje van roomkaas kun je ook heel goed een plak kaas gebruiken. Neem een jong belegen kaas. Die is nog soepel genoeg om goed te rollen en heeft net even wat meer smaak. Gebruik als vleeswaar bij voorkeur een gekookt ham die licht is gerookt. Rol eventueel een reep komkommer of andere groente mee en de delicatesse is gereed.

Rauwe ham met soepstengel

Eigenlijk is elke soort droge rauwe ham geschikt voor deze lekkernij. Wel moet gezegd worden dat een mooie rauwe ham met een uitgesproken smaak wel wat meer smaak geeft.

Pastei en croûte

Over het algemeen bestaat een dergelijke pastei uit een wat grovere gekruiden vleesmassa die is gegaard in korstdeeg. Vaak wordt drank als extra smaakmaker toegevoegd. Snijd er dunne plakjes van en serveer ze koud. Slagers verkopen deze pastei meestal rond de feestdagen in verschillende smaken.

Salamistaaf

Om deze soepstengel is een plak salami gerold. Kruidensalami in dit geval. Dat maakt het hapje extra pittig. Om te voorkomen dat plakjes worst loslaten kun je ze vastplakken met een heel klein likje boter.

Toastcarré

Besmeer de toast met echte boter en leg er een wat dikkere plak vleeswaar op. Snijd deze van te voren precies op maat om het effect zoals op bijgaande foto te benaderen.

Mortadellastengel

Eigenlijk kun je voor deze lekkernij iedere soort gekookte worst gebruiken. Mortadella is echter wel heel erg lekker omdat deze een wat meer uitgesproken smaak heeft.

Hamkaas blokjes

Laat casinobrood door de bakker heel dun snijden. Besmeer deze plakken met kruidenboter en leg er een plak ham overheen. Leg deze belegde plakjes om en om op elkaar tot je een niet al te groot torentje hebt. Snijd uit de plakken vierkant blokjes en leg er een plakje olijf op. Steek de plakjes vast met een prikker.

Frikandelhapje

Voor deze knapperige lekkernij kun je brooddeeg of bladerdeeg gebruiken. Snijd frikandellen in kleine stukje en wikkel het deeg er omheen. Bestrijk het deeg met wat ei en bak de rolletjes af in een voorverwarmde oven met een temperatuur van circa 200°C.

Saucijzenbroodjes

De saucijzenbroodjes (foto) koop je kant en klaar bij de slager. Het zijn lekkere gekruide gehakt-staven in bladerdeeg gerold en afgebakken in de oven.

Deegknakkers

Rol kleine borrelworstje in een reep brooddeeg. Bestrijk dat met ei en bak de rolletjes in pakweg 20 minuten af in een voorverwarmde oven met een temperatuur van circa 200°C. Serveer ze warm en knapperig

Mini sandwiches

Gebruik wit- of bruinbrood en besmeer de plakken met boter. Beleg ze met al het hartigs dat voorhanden is in combinatie met sla of gesneden andijvie. Snijd daarna de korstjes er af en verdeel de boterhammen in kleine vierkante hapklare sandwiches.

Gezien bij: de Keurslager

Rosbief croissantje

Leg op een plakje deeg van een minicroissantje een plak rosbief en een dun staafje Mozzarella. Rol de deegreepjes op en bak ze in de voorverwarmde oven. Je kunt ze serveren met dipsausen.

Deegbakje

Broodje zonder korst in een kleine en grotere uitvoering met aan de bovenzijde een uitsparing voor een vulling naar keuze. Van salade tot paté

Snackbakje

Vul en krokant snackbakje met fruitblokjes en een dun plakje rauwe ham.

Terug naar boven