06-juni-2016 | Door: Gerhard Kwak
Streetfood wereldwijd

Streetfood wereldwijd

Streetfood is een begrip dat wereldwijd ingang vond toen men 'op straat' begon met het nuttigen van maaltijden. Dat varieert van een ontbijtsnackje tot een lunch en zelfs warme maaltijden. Via deze pagina's neemt Versinspiratie je mee over de wereld en laat je kennis maken met gewone, reeds bekende, maar ook onbekende lekkernijen. 

 

Broodje hamburger

Wereldwijd

Een broodje hamburger wordt gekenmerkt door een vers (sesam) broodje. Op het broodje gaat een plakje of gesneden (krul of ijsberg) sla, verse uienringen, plakken tomaat, eventueel wat dunne plakjes augurk en natuurlijk een mooie zachte en sappige hamburger. Deze is uitsluitend gemaakt van puur rundvlees

Frikandel speciaal

Nederland

De frikandel speciaal is een echt Hollandse creatie. het is een gehaktstaaf op basis van rund- en varkensgehakt. Opengesneden en vervolgens gefrituurd. Na het frituren wordt de openstaande frikandel gevuld met gehakte uitjes, mayonaise en currysaus.

Currywurst

Duitsland

Vooral op drukke plekken als waren- en Weihnachts-markten vind je vaak kleine stalletjes waar de befaamde currywurst wordt gebakken en uitgeserveerd. Het is de meest gegeten braadworst in Duits-land. Gemaakt van varkensvlees, niet het allermagerste vlees en heerlijk gekruid. De worst heeft het uiterlijk van een lange grillworst. De worst wordt gegrild, in stukken gesneden, begoten met curry(kerrie)saus en op een kartonnen schaaltje geserveerd.

Cevapcici sandwich

Kroatië

Deze kleine gehaktstaafjes, ongeveer de helft van een kebab worden gegrild boven houtskool. In Nederland worden ze regelmatig bij de slager aangeboden en zijn ze te vergelijken met kleine gehaktstaafjes. Pittig gekruid en in een oogwenk gebakken in de koekenpan of op de barbecue. Ze zijn heerlijk op een wit broodje met saus naar keuze.

Rød pølse

Denemarken

Deze Deense 'rode worst' is bijna een nationaal gerecht. Karakteristiek is de hel rode kleur die op de darm wordt gebracht door het gebruik van de natuurlijke kleurstof karmijn (E120). De worst is te vergelijken met de Hollandse knakworst. Wanneer je ze koopt bij de pølsevogn dan krijg je er normaal gesproken mosterd, ketchup en/of remouladesaus bij. De worstjes worden gegrild of gekookt en soms voor het grillen met mager spek omwikkeld.

Frankfurter

Duitsland

De Frankfurter is een wat langere en vaak net iets dikkere knakworst dan de Hollandse variant. Ze wordt op dezelfde manier gemaakt en geserveerd met een hard broodje en mosterd. Alleen de worst die in en rondom Frankfurt gemaakt wordt mag Frankfurter genoemd worden.

Kalakukko

Finland

De naam van deze pastei betekent 'vis-kip' en is waarschijnlijk zo gekozen omdat het uiteindelijke model op een gebraden kip lijkt. De rest van de naam is te danken aan de vulling van kip en varkensvlees in het brooddeeg van rog-gemeel. De vulling wordt op smaak ge-bracht met zout, zwarte peper en dille. De pastei wordt in de oven gebakken. Vaak wordt er karnemelk bij gedronken. De kalakukko wordt veel op markten verkocht.

Baguette au jambon

Frankrijk

Lekker krokant gebakken baguettes en stokbroden worden gebruikt als basis voor verfijnde vleeswaren, plakken worst, patés en salades. De meest geserveerde baguette is die met een plakje gekookte achterham en kaas. Het Hollandse 'broodje gezond', maar dan op z'n Frans.

Frikadelle

Duitsland

Deze lekkernij die buiten Duitsland ook veel in België, Zweden en Denemarken wordt gegeten mag niet verward worden met de Hollandse frikaNdel. We spreken hier namelijk van een, soms platgedrukte, gehaktbal. Het vlees is grover gemalen dan we in Nederland gewend zijn en vaak worden er grof gehakte uien aan toegevoegd. De Frikadelle wordt meestal geserveerd met mosterd en een hard broodje.

Döner kebab

Turkije

Oorspronkelijk is deze specialiteit een vleesgerecht gemaakt van lamsvlees dat draaiend (döner betekent draait) aan een verticale spies geroosterd wordt. De vleespaal wordt om en om opgebouwd uit lappen vet en mager vlees dat pittig is gekruid. De paal draait rond voor een verticale vuurbron. Wanneer de buitenkant gaar is wordt het vlees met een speciaal mes afgesneden. In Nederland worden de reepjes geserveerd op een broodje met sla of andijvie. Als saus wordt knoflook- of cocktailsaus meegeserveerd.

Fastfood souvlaki

Griekenland

Fastfood is in Griekenland uiteraard geen onbekend verschijnsel. Naast de bekende ketens worden ook de meer traditionele gerechten geserveerd. Een bekende is de souvlaki. Niet aan 'kleine spiesjes', want dat betekent de naam souvlaki eigenlijk, maar gesneden van grote staande spiesen net als de döner kebab in Turkije Het vlees gaat in een pitabroodje samen met tomaten, sla en wordt geserveerd met frieten.

Corned beefmeal

Ierland

In Nederland kennen we corned beef eigenlijk alleen als een vleeswaar genaakt van gemalen rundvlees afkomstig uit een blik. In Ierland en ook Amerika is het echter een soort gezouten vlees dat heel erg veel weg heeft van pekelvlees. Het wordt evenals bij ons van de runderborst gemaakt en na het zouten en koken in een kruidige bouillon in dunne schijven gegeten op een broodje.

Grillpølse

Noorwegen

Frankfurters of knakworsten worden vaak gegrild aangeboden. Bij vrijwel ieder pompstation zie je ze wel liggen. Om de worst wordt een reep ontbijtspek gedraaid. Dat geeft een wat pittiger smaak en ook de 'bite' wordt wat steviger. De worstjes worden geserveerd met of op een broodje.

Karbonader

Noorwegen

De Noorse variant van de hamburger. gemaakt van rundvlees en smakelijk, maar niet al te pittig gekruid. De karbonader wordt vaak aangeboden in de supermarkt en verkocht vanuit de warmhoud toonbank. Hij wordt gegeten op een vers broodje met sla en tomaat.

Pølse met lompe

Noorwegen

De Noorse hotdog. Een Frankfurter knakworst die in water wordt verwarmd. Het aardige aan deze lekkernij is het feit dat de Noren het worstje meegeven in een dunne 'tortilla' gemaakt van meel en aardappel. De worstjes worden meestal bij kiosken en pompstations verkocht.

Käsekrainer

Oostenrijk

Deze worst met, binnenin, blokjes (Emmentaler kaas) wordt gekookt, gegrild of gebakken geserveerd samen met curry, scherpe mosterd en /of ketchup. Meestal wordt er een snee donker brood bij geserveerd. Ook wordt de worst op straat aangeboden in een stokbroodachtig broodje 'de Oostenrijkse hotdog' met een gat waarin de worst wordt gestoken. Pas op, want de kaas binnenin is bloedheet.

Sjasliek

Rusland

Een sjasliek kan gemaakt worden van verschillende vleessoorten als rund, lam, varken en soms ook kip. Het vlees wordt in blokjes gesneden die worden gemarineerd in voornamelijk zure ingrediënten als droge wijn, gezuurd groente- of vruchtensap en azijn. De marinade is daarnaast gekruid met plaatselijke kruiden en specerijen. Vaak wordt het vlees dat op een spies wordt gestoken vergezeld van stukken paprika, ui, tomaat, bacon en soms zelfs lever. Sjaslieks worden vaak op straat gebakken op een originele 'mangal' . Een Turkse barbecue zonder rooster.

Kebab

Turkije

Een stokje met kleine stukjes vlees is de meest gevoerde kebab en daarvan is de sis kebab, stukjes vlees afgewisseld met paprika, tomaat en ui de meest bekende. Er zijn echter talloze varianten onder andere ook van gemalen vlees zoals op bovenstaande foto. Om het vlees te kruiden worden vaak marinades en/of een mengsel van pittige kruiden gebruikt.

Gyros met tzatziki

Griekenland

Het traditionele vleesgerecht waarbij knoflook rijkelijk wordt gebruikt. Het van de staande gril gesneden vlees gaat in een opengesneden pitabroodje samen met sla, tomaat en uien. Er wordt rijkelijk tzazikisaus, een yoghurtsaus met als smaakmakers komkommer en dille, overheen gegoten.

Zapiekanka

Polen

Dit Poolse gehalveerde stokbrood (afgeleid van zapiekać - "te verschroeien", "om te braden") is een stokbrood of brood gegarneerd voornamelijk met champignons en kaas of ham of andere soorten vlees en groenten. Er zijn verschillende recepten zoals: "zapiekanka z mięsem" (Zapiekanka met vlees). De broden worden meestal geplaatst in een oven tot de kaas smelt en het brood knapperig is. de vulling wordt meestal bedekt met dressings, zoals ketchup en bieslook. Het is een zeer populaire fast food in Polen.

Porilainen

Finland

Naast hamburgers en hotdogs, is het Finse broodje met een gebakken schijf worst overal verkrijgbaar vooral bij kiosken. Deze bijzondere worstsandwich 'porilainen' wordt gekruid met ketchup, Finse mosterd, augurk, mayonaise, mosterdsaus en sla, tomaat en ui.

Gigantes de la barbacoa

Spanje

De plaatselijke Feria de Fuengirola is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste volksfeesten aan de kust en wordt gehouden in de eerste of tweede week van oktober. Het is één grote kermis waar overvloedig wordt gegeten en gedronken. Het vlees wordt daarbij bereid op een reuzenpan die wordt verhit boven brandend hout. Je kunt er onder andere eten van spareribs, varken aan het spit, stukken gegaard varkensvlees en chorizo's.

Pulled Pork

Canada

Het vlees dat op het bovenstaand broodje wordt geserveerd is afkomstig van een langdurig gestoofde varkensschouder. Vaak wordt voor het stoven de crockpot, een elektrische sudderpan, gebruikt. Wanneer het vlees, de specerijen en smaakmakers als azijn, soms een scheut whisky en veel barbecuesaus zijn gegaard dan wordt het met een vork uiteengetrokken in draadjes en warm op een broodje of bij de warme maaltijd geserveerd.

Fladder (Creools)

Suriname

Een delicatesse uit de Creoolse keuken. Gemaakt van een, in een soepgroente-bouillon, gekookte runder-pens waaraan onder andere de Madamme Jeanette-pepers zijn toegevoegd. De smaak is heel kruidig. De fladder wordt in dunne repen gesneden en samen met warme worsten vanuit stalletjes op straat verkocht.

Hotdog

Amerika

De hotdog is een afgeleide van de Frankfurter knakworst. Gemaakt van varkensvlees en fijne kruiden. De worst wordt gegrild gegeten op een broodje. Vaak eet de Amerikaan er ook verse zuurkool bij. De naam is vermoedelijk ontstaan naar aanleiding van een cartoon van de Amerikaanse tekenaar karikaturist Tad Dogan die, omstreeks 1901, een blaffende teckel tussen een broodje tekende omdat er tijdens een polowedstrijd teckelworstjes werden verkocht voor de honden van de bezoekers.

Carne adasa

Mexico

Dit vleesgerecht wordt veelal als straatsnack verkocht. De snack wordt gemaakt van niet al te duur vlees uit de flank van de koe. De kruiding is meestal eenvoudig met zout, zwarte peper en knoflookpoeder. Het vlees wordt gegrild en geserveerd op een tortilla samen met groenten, rauw of meegegrild, salsa en soms zure room en kaas.

Poutine

Canada

Echt fasfoodketen dat oorspronkelijk afkomstig is uit de omgeving van Quebec. De maaltijd bestaat uit friet bestrooid met onrijpe kaas en overgoten met jus. Er bestaan talloze varianten waaraan bijvoorbeeld plaatselijke producten als kreeft, hazenpeper en verschillende soorten vlees als rund, varken, lam en kip zijn toegevoegd.

Hoagie

Amerika

Een sandwich, ontstaan vanuit de Italiaanse gemeenschappen in Noord-Amerika en die bestaat uit een lange rol van Italiaans of Franse brood geopend in een "V" en gevuld met een verscheidenheid aan vlees als ham, lunchmeat en worst, kaas, groente, kruiden en sauzen. Veel Amerikaanse regio's hebben hun eigen naam voor deze lekkernij. Tot wel 13 verschillende namen zijn er in de Verenigde Staten bekend.

羊肉串 yang rou chuan,

Taiwan

Lamsvlees op een stok heet 'yang rou chuan'. De verkopers van deze lekkernijen zijn overal te vinden. Deze stijl van koken komt vaak uit de provincie Xinjiang in het westen, waar relatief veel moslims wonen. De stok of pin met vlees wordt gegrild op een barbecue nadat het bewerkt is met een mooie geurige pittige saus.

大肠 包 小肠 Dachang Bao Xiaochang

Taiwan

Deze wel heel aparte worst is bedacht door de nachtkooplui. Het is een soort hotdog verpakt in een tweede worst van kleverige rijst. Beide worsten worden gegrild waarna de kleefrijstworst open wordt gesneden en gevuld met pinda poeder, komkommer, koriander, mosterd zaadjes , basilicum en, ten slotte, de kleinere varkensworst. De worst wordt heet geserveerd met verschillende sauzen.

豬血糕 Zhuxie Gao (Pig Blood Cake)

Taiwan

Varkensbloedcake is een traditionele rijstwafelsnack uit Taiwan. Er zijn twee soorten de cake uit het noorden met varkensbloed en die uit het zuiden met eendenbloed. De wafel is gemaakt van kleefrijst waaraan het bloed is toegevoegd. De cake wordt gestoomd, gekookt of gefrituurd geserveerd. De meest populaire soort wordt bedekt met een speciale saus en pindapoeder en gegarneerd met peterselie.

Sparrows on a stick

China

De mussen (sparrows) worden gevangen, gedood en in een pittige marinade gezet. Vervolgens worden ze aan houten spiesen gestoken en gebarbecued. Ze worden door straatverkopers verkocht. De smaak is niet echt specifiek door de kruiding, maar interessant is wel dat de zachte botjes grotendeel meegegeten worden.

Xiao Long Bao (Steamed Minced Pork Bun)

China

Een deegpasteitje gevuld met heerlijk gekruid en sappig gemalen varkensvlees. Voor de kruiding wordt gebruik gemaakt van knoflook, bieslook, uien en sojasaus. De deegbolletjes worden boven stomend water gegaard en loeiheet geserveerd. De vulling is zo zacht dat hij bijna smelt in je mond.

Streetfood

China

Er zijn tientallen varianten 'streetfood', fastfood van de straat, te koop. Met name in de Aziatische landen is het een bekend fenomeen en vervangt het streetfood niet zelden de reguliere maaltijd. Het eten wordt ter plaatse door de verkoper bereid. Je vindt onder andere: zeesterren, larven, insecten, schorpioenen, ingewanden enz.. De meeste soorten komen direct uit de regio. De hapjes zijn goedkoper dan de gemiddelde restaurantmaaltijden.

Betamax

Filippijnen

Dit overal verkrijgbare straatvoedsel bestaat uit gedroogd kippenbloed dat in kubusvormige blokjes is gedroogd. De oorsprong van de naam komt door de regelmatige vorm en de zwarte kleur, De blokjes hebben namelijk veel weg van de casettebandjes. De betamaxsticks worden gegrild aangeboden.

Isaw manok (Chicken Intestines)

Filippijnen

De straatverkopers marineren deze aan spiesjes geregen varkens- of kippen- ingewanden met lokale kruiden en saus en grillen ze daarna tot ze bruin en zacht zijn. De snack wordt meestal geserveerd met zoete, zure of pikante sauzen.

Saté kalong

Indonesië

Vleerhondensaté is de vrije vertaling in het Nederlands. Deze saté heeft de naam te danken aan de verkopers die bij het invallen van de duisternis, net als de vleerhonden, tevoorschijn komen om de lekkernij te grillen en te verkopen. Het rundvlees wordt pittig gekruid, aan stokjes geregen die vervolgens stevig plat geslagen worden .

Korean sundae

Korea

Van deze alom bekende worst weet eigenlijk niemand wanneer deze is ontstaan. Hij is er in talrijke varianten. Het deeg bestaat uit (mie) aangevuld met ingewanden van varkens en runderen en/of puur varkensbloed. Soms wordt er zelfs vis aan het deeg toegevoegd. Door het toevoegen van mie ontstaat een geleiachtige structuur die smelt in de mond. De worst wordt vaak op straat gegeten met dukbokki, een kruidige rijstcake.

Gekookte slak en zijderupsen larven

Korea

In heel Zuid-Korea kom je gekookte zijderups poppen en rivierslakals straatvoedsel . Het wordt aangeboden in eetkraampjes. De meeste straatverkopers bakken ze 's avonds in hun woks of grote potten met frituurolie. Andere veel gegeten snacks zijn zoete gevulde gebakjes zoals hotteok en bungeoppang


Beondegi

Korea

Dit zijn gestoomde of gekookte poppen van een zijdevlinder. Ze smaken net als witte bonen in tomatensaus. De verkopers geven hoog op over het eiwitgehalte. Ze smaken niet slecht en worden geserveerd in een papieren bekertje met een soort tandenstoker om ze te eten.

Sosis gulung

Indonesië

Vertaald heet deze specifieke lekkernij eigenlijk 'worst rolletje''. Het is een worstje gemaakt van kippen- of rundvlees en gestopt in een dunne darm. Het worstje is pittig gekruid en gegaard. Na het garen wordt om de worstjes Egg-Noodles (eiermie) gewikkeld. Vervolgens worden ze gefrituurd in hete olie. De worstjes worden verkocht vanuit kleine stalletjes op straat en zijn een echte snack die kan worden geserveerd met tomaten- of chilisaus.

Muchomo

Uganda

Muchomo is op houtskool geroosterd vlees van kip, rund of varken. Het wordt meestal aan spiesjes geserveerd.

Sosatie

Zuid-Afrika

De spies (spreek uit: 'soss-sartie') is vergelijkbaar met saté. Hij past uitstekend bij de Zuid-Afrikaanse "braai" (barbecue). De sosatie op de foto bestaat uit gemarineerde stukjes varkenshaas en blokjes lam, afgewisseld met spekblokjes en hele gedroogde abrikozen. De combinatie van vlees, taai-zoete abrikozen en scherpe uien afgewisseld met stukjes spek is briljant.

Gatsby

Zuid-Afrika

Een Gatsby is een Zuid-Afrikaanse sandwich. Het is vooral populair in de West-Kaap provincie. Het is een seizoensgebonden gerecht. Gatsbies bestaan meestal uit lange broodjes in de lengte ingesneden en afhankelijk van de voorkeur van de klant gevuld. Een standaard onderdeel zijn warme frieten . Ze zijn ontstaan doordat de mensen thuis broden vilden met restjes. Ze worden nu overal verkocht in volle, halve of kwart maten.

Workerburger

Australië

De 'Workerburger' is de Australische variant van de hamburger. Het broodje wordt belegd met sla, tomaat, komkommer en een hamburger waar bovenop nog eens een laagje spek, gebakken ei, wat 'beetroot' (plakjes rauwe biet) en salade wordt gelegd. Het geheel wordt overgoten met een flink portie saus. Deze smakelijke 'Workerburger' koop je bij de kleinere pubs in kleinere plaatsen.

Savs (saveloy)

Nieuw-Zeeland

De saveloy komt zoals zoveel gerechten in Australië en Nieuw-Zeeland van oorsprong uit de Engelse keuken. In de zuidelijke uitvoering zijn ze echter groter. Ze worden meestal gekocht bij de slager of de supermarkt en thuis gekookt. Ze worden normaal gesproken gemaakt van varkensvlees, maar er zijn ook saveloys van rundvlees te koop. Een mini-versie van deze worst gaat als 'cheerio' door het leven en is een populaire traktatie tijdens kinderfeestjes. Ze worden geserveerd met patat en een zoete, pittige tomatensaus.

Witchetty grub

Australië

De grote larf van een hout etende mot. Je eet hem als een rauwe haring. De larf heeft een smeuïge nootachtige smaak. Ze worden van oudsher zowel rauw als licht gekookt in hete as, gegeten door de Aboriginals omdat het een witrijke voeding is. De witchetty grub is een onderdeel van het eeuwenoude Bushtucker menu.

Terug naar boven