21-september-2021 |
Bijvoet

Bijvoet

Bijvoet is een kruid dat je ook tegenwoordig nog veel in het wild tegenkomt. De plant groeit het best op zandhoudende grond langs een weg. Vroeger werd het gebruikt in bier toen hop nog niet aan de orde was. Het is een zwakaromatische plant met een wat bittere smaak. De bladeren zijn aan de onderkant wat viltig behaard. De stengels hebben een roodachtige kleur.  Bijvoetpollen komen vooral voor in augustus en september en veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn een vorm van hooikoorts. In Duitsland wordt de plant geteeld  vanwege het gegeven dat ze vette gerechten, in Duitsland vaak nog heel gewoon, wat beter verteerbaar maken. Bijvoet moet met mate gebruikt worden vanwege de nogal bittere smaak. 

Kooptips

Als het kruid al te koop is, koop dan alleen frisse blaadjes. Pluk je het zelf doe dat dan niet langs een weg waar veel verkeer langs raast of honden lopen. Daar wordt het kruid niet gezonder van. 

Bewaartips

Je kunt bijvoet een paar dagen in de koelkast goed houden door het te wikkelen in vershoudfolie. 

Toepassingen

♦ Lekker in vullingen van kip, rund, varken en vis. 
♦ Een prima smaakmaker in kruidenboter.
♦ Met mate in dressings.
♦ In combinatie met andere kruiden in een aardappelsalade.

Bereiding

Was  bijvoet heel goed. Vooral wanneer je het naast een weg hebt geplukt. Hak of snijd de blaadjes in stukjes.♦ Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Van Nederlandse bodem                
Uit het buitenland                
Terug naar boven