Bijvoet
Bijvoet is een kruid dat je ook tegenwoordig nog veel in het wild tegenkomt. De plant groeit het best op zandhoudende grond langs een weg. Vroeger werd het gebruikt in bier toen hop nog niet aan de orde was. Het is een zwakaromatische plant met een wat bittere smaak. De bladeren zijn aan de onderkant wat viltig behaard. De stengels hebben een roodachtige kleur. Bijvoetpollen komen vooral voor in augustus en september en veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn een vorm van hooikoorts. In Duitsland wordt de plant geteeld vanwege het gegeven dat ze vette gerechten, in Duitsland vaak nog heel gewoon, wat beter verteerbaar maken. Bijvoet moet met mate gebruikt worden vanwege de nogal bittere smaak.
Kooptips
Als het kruid al te koop is, koop dan alleen frisse blaadjes. Pluk je het zelf doe dat dan niet langs een weg waar veel verkeer langs raast of honden lopen. Daar wordt het kruid niet gezonder van.
Bewaartips
Je kunt bijvoet een paar dagen in de koelkast goed houden door het te wikkelen in vershoudfolie.
Toepassingen
♦ Lekker in vullingen van kip, rund, varken en vis.
♦ Een prima smaakmaker in kruidenboter.
♦ Met mate in dressings.
♦ In combinatie met andere kruiden in een aardappelsalade.
Bereiding
Was bijvoet heel goed. Vooral wanneer je het naast een weg hebt geplukt. Hak of snijd de blaadjes in stukjes.♦ Verkrijgbaarheid
Verkrijgbaarheid | JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC |
Van Nederlandse bodem | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ||||||||
Uit het buitenland | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |