09-april-2024 |
Meesterlijke gerechten bij de Week van de Slager

Meesterlijke gerechten bij de Week van de Slager

Tijdens een drie uur durende Masterclass heeft branche erkende meesterslager Peter van der Geest samen met ruim 20 studenten van SVO vakopleiding food de smaak en variatie in het slagersvak getoond. 

In de Masterclass ‘varkensschouder – van worst tot soep’ hebben de branche erkende meesterslager en de leerlingen de varkensschouder verwerkt tot diverse gerechten. De studenten die het worstenbroodje de luxe maakten zijn verkozen tot de winnaars van de Week van de Slager – Masterclass. De Masterclass vond plaats op 9 april in de SVO-locatie in de Markthal in Rotterdam. 

Naast gegrilde ham en verse worst is ook Italiaanse ragout, pulled porc, groentesoep, pasta met champignons en varkensvlees, braadstuk en een zoetzure wokschotel gemaakt. Branche erkende meesterslager Van der Geest demonstreerde de studenten de bewerking van de schouder. Vervolgens was het de beurt aan de studenten om het vlees te bewerken en eigen gerechten te bereiden. De studenten maakten eigen variaties van hamburgers, een paprika met ragu, een pastagerecht en het winnende worstenbroodje. Van der Geest heeft de studenten laten zien hoe creatief het slagersvak is. Door ambacht en vakmanschap zijn verschillende producten uit de varkensschouder gemaakt en bovendien volledig benut. Alle facetten van het slagersvak zijn aan bod gekomen. 

Peter van der Geest: “De studenten hebben laten zien dat ze zelf een smakelijk product kunnen bedenken en maken met de ingrediënten die aanwezig zijn “ Bij de Masterclass waren studenten van verschillende opleidingen van SVO vakopleiding food aanwezig; productiemedewerker, beginnend ondernemer en allround versstudenten. Een student vertelde na afloop: ”Ik heb geleerd hoeveel er mogelijk is in het slagersvak! De Masterclass was heel leerzaam.”

Aftrap Week van de Slager De Masterclass vormde de aftrap voor de Week van de Slager. Deze Week vindt plaats van 15 tot en 20 april en viert het werken in de slagerij. De Week van de Slager wordt georganiseerd door het opleidingsfonds voor de slagersbranche. Op www.weekvandeslager.nl lees je waarom de slagerij zo aantrekkelijk is. Voor meer slagersverhalen en inspiratie kun je terecht op festivalvandeslager.nl. Op werkenindeslagerij.nl lees je ervaringsverhalen overwerken in de slagerij, informatie over opleidingen en vind je vacatures. 

Over Stichting Opleidingsfonds Slagersbedrijf (Sovvb)

Naast het verstrekken van subsidies voor opleidingen en trainingen, spant de stichting zich ook in om (jonge) mensen te enthousiasmeren voor een carrière in het slagersvak. Dit gebeurt door diverse activiteiten zoals het ontwikkelen van educatief lesmateriaal, voorlichting geven, de Meat Your Future Karavaan, decanenmiddagen en nog veel meer. KNS voert deze activiteiten uit in opdracht van het bestuur van Sovvb. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van CNV, FNV en KNS. Over Stichting Meestertitels Slagersbranche De meestertitels ‘branche erkende meesterverkoper’ en ‘branche erkende meesterslager’ behaal je na het excellent afronden van de meesterproef. Deze meestertitels zijn ondergebracht bij de Stichting Meestertitels Slagersbranche. Het behalen van een meestertitel getuigt van excellente beheersing van het slagersvak in alle facetten. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door vertegenwoordigers van Koninklijke Nederlandse Slagers, FNV en CNV. Ook heeft branche erkende meesterslager Dennis van Dun zitting in het bestuur.

Over Koninklijke Nederlandse Slagers

Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) is de branchevereniging voor de ambachtelijke slager in Nederland. KNS werkt aan een professionele en toekomstbestendige slagersbranche waarin de slager succesvol kan zijn als ondernemer, werkgever en vakman. KNS ondersteunt haar leden, zowel individueel als in collectief, door lobby- en belangenactiviteiten, persoonlijk advies, producten en diensten, ledenvoordelen, informatie en inspiratie. Hart voor slagers is het motto en daarmee maakt KNS zich hard voor de slagersbranche.

Terug naar boven