26-juli-2022 |
Nieuw waarschu­wings­e­tiket voor pluimvee­vlees

Nieuw waarschu­wings­e­tiket voor pluimvee­vlees

Consumenten hanteren niet altijd een optimale keukenhygiëne die noodzakelijk is bij het bewaren, bereiden en consumeren van pluimveevlees. Om de consument duidelijker over de juiste hygiëne te informeren, is de verplichte waarschuwingszin veranderd naar een afbeelding met pictogrammen en korte tekst.

Wat zegt de nieuwe afbeelding?

  • het product in de koelkast bewaren bij maximaal 4 °C;
  • handen, snijplank en mes grondig wassen na contact met rauw vlees; en
  • het vlees goed doorbakken voor consumptie.

Was de reeds verplichte waarschuwingszin niet effectief genoeg?

Overeenkomstig het Warenwetbesluit bereiding en behandeling van levensmiddelen was het in Nederland al sinds 2001 verplicht om op verpakt vlees van kippen, ganzen, kalkoenen of parelhoenders de volgende vermelding te plaatsen: ‘Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terecht komen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.’ In samenspraak met en ondersteund door onderzoeken van het RIVM, het Voedingscentrum en het bedrijfsleven, is besloten het effect van de boodschap te vergroten door de verplichte vermelding te veranderen in een afbeelding.

Plek van de afbeelding

Bij voorverpakt pluimveevlees moet de afbeelding in hetzelfde gezichtsveld als de benaming van het product worden geplaatst. Gaat het om een niet-voorverpakt pluimveevlees, dan komt de afbeelding op de voor- of achterkant van de verpakking. Voor niet-voorverpakt pluimveevlees bij bijvoorbeeld de slager mag de afbeelding ook op een informatieblad, bon of folder aan de koper worden meegegeven. Op diepgevroren pluimveevlees is de afbeelding niet verplicht.

De maatregelen over het vernieuwde waarschuwingsetiket voor pluimveevlees treden met ingang van 1 juli 2022 in werking. Dit betekent dat vanaf die datum deze verplichtingen moeten worden nageleefd.

Ktba.nl

Terug naar boven