Forel
De forellen die we eten worden voornamelijk gekweekt in Denemarken. In Nederland zijn maar een paar forellenkwekerijen, die samen ongeveer 100 ton forel produceren. In het wild komt deze zoetwatervis soms nog voor in beken in Noorwegen, Oostenrijk, de Ardennen en Italië voor. Het gaat dan om de beekforel. Er wordt ook zalmforel verkocht, maar dat is een fantasienaam die verwijst naar het roze vlees van de regenboogforel. De kleur ontstaat door de stof astaxanthine die de vis binnenkrijgt door het eten van garnaaltjes en kreeftjes. In kwekerijen wordt deze stof als kleurstof toegediend. De regenboogforel kan tot 1.15 meter lang worden en heeft een zilverachtig beige kleur. Het vlees is zacht met een zoetige geur.
Forellen, en met name regenboogforellen worden tegenwoordig in heel Europa gekweekt. Het merendeel van deze forellen wordt verkocht aan forelvisvijvers. Ze worden daar uitgezet voor sportvissers.
Gebruik
• Bakken, stomen, grillen.
• Roken.
• Heerlijk op de barbecue.
Vangstgebieden
Klik hier voor een kaart met vangstgebieden van de FAO.
Forel wordt gevangen in de gebieden 27 en 37.
Verkrijgbaarheid
De vis is het hele jaar door verkrijgbaar van januari tot en met december.