Zalm
Zalmachtigen zijn van nature zoetwatervissen die een groot deel van hun leven op zee doorbrengen. Alleen om te paaien (tussen oktober en november) komen ze weer terug naar de river van hun herkomst. De maximale lengte bedraagt circa 1.5 meter en het gewicht bedraagt dan rond de 40 kilo. Zalmen worden tegenwoordig volop gekweekt. Vooral in Noorwegen, Schotland en Ierland. Deze varianten zijn wat voordeliger dan de wilde varianten. Ze zijn ook wat vetter en wat zoeter van smaak.
Gebruik
De zalm wordt in zijn geheel, moten of in filets aangeboden en vervolgens gestoofd, gegrild of gebakken. De zalm wordt ook gebruikt in zalmmayonaise, pate's en mousses. Ook wordt de zalm vaak gerookt aangeboden.
• Heerlijk op de barbecue.
• In salades.
• Basis van zalmmayonaise.
• Gerookte zalm op een buffet.
• Op brood of toast.
Vangstgebieden
Klik hier voor een kaart met vangstgebieden van de FAO.
Zalm wordt gevangen in de gebieden 21 en 27.
Verkrijgbaarheid
Zalm is het hele jaar door verkrijgbaar van januari tot en met december.