Spiering
De spiering wordt ook wel "komkommervisje" genoemd. De spiering komt voor in zowel zoet als zout water en zwemt in scholen, Hij houdt van grote open wateren zoals het IJsselmeer, maar komt ook in de Amsterdamse grachten voor. Een zoutwaterspiering wordt tot 30 cm lang en 8 jaar oud terwijl de zoetwaterspiering meestal niet ouder dan 3 jaar wordt en niet langer dan 14 cm. De vis is verwant aan de zalm en de forel al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen.
Gebruik
Spiering was vroeger voedsel voor de arme vissers rond de Zuiderzee. Een bekend spreekwoord uit die tijs is: "Spiering is vis, als er anders niet is." Tegenwoordig is het vooral een delicatesse in Spanje en Frankrijk. Daar wordt de vis gegrild.
Vangstgebieden
Klik hier voor een kaart met vangstgebieden van de FAO.
Spiering wordt gevangen in gebieden 27 en 51.
Verkrijgbaarheid
De vis is het hele jaar verkrijgbaar van januari tot en met december.