Pangasius
Een straalvinnige vis (Pangasius pangasius) uit de familie van Pangasiidae. Deze vis wordt bij een lengte van ten minste 60 centimeter geslachtsrijp en kan maximaal een lengte van 3 meter bereiken. De pangasius komt voor in zoet en brak water. Het verspreidingsgebied beperkt zich tot de tropische gebieden in Azië, zoals de grote rivieren in India en Myanmar en de Mekongdelta in Vietnam waar de temperatuur van het water tussen de 23 en 28°C is. Daarnaast is de vis uitgezet in andere riviersystemen in tropisch Azië. De vis wordt tegenwoordig gekweekt, vooral in de Vietnamese Mekongdelta. In de handel is de vis als Panga (Nederland) of Pangasius (België) te koop, meestal als (diepgevroren) filet.
Gebruik
De pangasius is eigenlijk een vis voor wie niet van vis houdt. De filet is in drie kleuren te koop: geel, roze en wit. Het vlees is graat- en huidloos, stevig en een neutrale smaak. Geen punt omdat er tegenwoordig toch veel met sauzen wordt gewerkt. Je kunt de pangafilet frituren, pocheren, verstoppen in een ‘vispannetje’, gratineren en roosteren. Bijkomend voordeel is dat de vis relatief goedkoop is.
• Als alternatief voor vlees in vlees groente combinaties.
Vangstgebieden FAO
Pangasius wordt gekweekt in drijvende kooien onder andere in de Mekong Delta in Vietnam.
♦ Verkrijgbaarheid |
JAN | FEB | MRT | APR | MEI | JUN | JUL | AUG | SEP | OKT | NOV | DEC | ||
♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ | ♦ |