21-september-2021 |
Kreeft

Kreeft

De kreeften behoren tot de orde tienpotigen. We kennen zeekreeften en rivierkreeften. De kleur is bruin of groen tot blauwachtig of zwart. Pas na het koken krijgt een kreeft de bekende rode kleur vanwege het dan vrijkomende rode pigment 'astaxanthine'. In streken als Scandinavië en in landen rond de Middellandse Zee zijn ze heel populair. In Nederland is het een pure delicatesse die meestal in restaurants wordt geserveerd. In Nederland worden kreeften veelal gevangen in de Oosterschelde en de Grevelingen. De Oosterschelde kreeften bevatten veel mals en wat zoetig vlees dat ook nog eens fijner is van structuur dan de Canadese kreeften. Kreeften worden altijd gekookt en daarna eventueel nog gegrild, gebakken of gefrituurd. De kooktijd is afhankelijk van het gewicht van de kreeft. 

Vangstgebieden FAO

De Nederlandse kreeft komt uit de Grevelingen en de Oosterschelde. Werelwijd komt de kreeft vaak uit Canada. 

 Verkrijgbaarheid van Nederlandse kreeft

JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC      
                       
Terug naar boven