29-november-2021 | Door: Kiki Stender
Waalse viskwekers werken samen aan lokale keten

Waalse viskwekers werken samen aan lokale keten

Duurzaamheid wordt voor de Belgische consument een steeds belangrijker thema bij zijn aankopen van voeding. Onder invloed van de zorg om het klimaat en de huidige pandemie neemt de interesse in lokale voeding sterk toe. En het is nu juist op dit aspect dat de Waalse vis- en aquacultuursector wil inspelen door de komende jaren de lokale productie sterk te gaan uitbreiden.

Wallonië is rijk aan waterlopen, terwijl Vlaanderen over veel kennis en onderzoek rond aquacultuur beschikt. Daarnaast past aquacultuur in de EU-doelstellingen van ‘blauwe groei’. De huidige 40 Waalse viskwekers produceren jaarlijks zo’n 320 ton zalmachtigen. Begin november 2021 kwam de hele keten voor het eerst bij elkaar om te spreken over de oprichting van 100% Waalse keten. Doel is om in de toekomst de import te gaan vervangen door productie van eigen bodem en om de verwerking lokaal te laten plaatsvinden. Daarbij mikt men op een jaarlijkse productie van 2.000 ton tegen 2025, of te wel een verzesvoudiging in 4 jaar tijd. Ook de Vlaamse afnemers waren bij deze besprekingen goed vertegenwoordigd om de Waalse sector te informeren over hun kwantitatieve behoeften aan 100% lokaal gekweekte vis, de verpakkingseisen en de verwerkingsvormen van vis.

De gemiddelde jaarlijkse visconsumptie in België bedraagt 24 kg per persoon. Vis is daarmee de 2de belangrijkste eiwitbron in België.

Agroberichtenbuitenland.nl

Terug naar boven