08-november-2022 |
Nederlandse visconsumptie in de lift

Nederlandse visconsumptie in de lift

Nederlanders eten meer vis dan vorig jaar. Gemiddeld aten we in ons land 9,5 kg vis per persoon. In de ranking van alle Europese landen staat Nederland daarmee op de twaalfde plaats; een redelijk goed gemiddelde, al is dit voor een land dat grenst aan zee met veel verse, eigen aanvoer best opmerkelijk. Dit blijkt uit het onderzoek dat het Nederlands Visbureau jaarlijks laat verzorgen door GfK. Een terugblik op het jaar 2021-2022 leert onder meer dat men gemiddeld ook meer verschillende soorten vis eet, vooral buitenshuis.

Gfk cijfers

Overall is de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren over het jaar 2021-2022 (juni-juni) gestegen. Terwijl de Nederlanders het jaar ervoor nog 9,3 kg per persoon per jaar aten, bleek dit het afgelopen jaar 9,5 kg te zijn. Uit het onderzoek van GfK blijkt men gemiddeld ook meer verschillende soorten vis te eten, vooral buitenshuis, terwijl de top vijf lijst van meest gegeten vissoorten nog altijd wordt aangevoerd door zalm, tonijn, haring, kabeljauw en mosselen. 

Vis flink duurder

Uit een analyse van recente CBS-cijfers blijkt dat de eerste zeven maanden van 2022 vis gemiddeld ruim 5 procent duurder werd. De totale inflatie in dezelfde periode bedroeg 8,5 procent, terwijl voedingsmiddelen in deze periode gemiddeld 8,1 procent duurder werden. 

Binnen het vissegment stegen verse en gekoelde vis en bereidingen en conserven van vis in de eerste zeven maanden van 2022 het meest in prijs. Verse en gekoelde vis werden vergeleken met dezelfde periode in 2021 6,5 procent duurder, de bereidingen en conserven van vis stegen met 6,8 procent. Gerookte, gedroogde of gezouten vis stegen het minst in prijs (+2,1 procent).

Tot nu toe gingen dit jaar de visprijzen in juli het meest omhoog. Verse en gekoelde vis werden in juli 11,2 procent duurder en de bereidingen en conserven van vis 14,0 procent. Ook steeg in juli de prijs van verse schaal- en schelpdieren met 11,3 procent.

Visbureau.nl

Terug naar boven