21-juni-2021 | Door: Gerhard Kwak
'Etikettering vishandelaren moet beter'

'Etikettering vishandelaren moet beter'

Eind februari 2021 constateerde de Consumentenbond dat 99% van de viswinkels en viskramen zich niet houdt aan de etiketteringsregels. Minister Schouten van LNV vindt dat dit beter moet en wil dat met de sector bespreken. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van D66.

Visverkopers zijn verplicht om de exacte naam van de vis te vermelden bij hun producten, samen met hoe en waar deze vis gevangen is. Daarnaast moet de houdbaarheidsdatum en informatie over allergenen duidelijk op het etiket vermeld worden. 

De beperkte middelen voor controle en handhaving worden zo effectief mogelijk ingezet op basis van een risico-categorisering, aldus Schouten. Bij de controles bij vishandelaren ligt de focus op voedselveiligheid. De controles op de legaliteit van de vangst vindt vooral plaats bij inspecties op zee en bij aanlanding of import. Het onderzoek van de Consumentenbond wijst wel uit dat de consument bij viswinkels en marktkramen vaak niet de informatie krijgt waar hij recht op heeft, stelt Schouten en dat gaat ze met de sector bespreken.

Rijksoverheid.nl

Terug naar boven