09-oktober-2017 | Door: Gerhard Kwak
Visserij musea

Visserij musea

Regelmatig komen bij Versinspiratie e-mails binnen met vragen over de historie van de visserij. Voor de echte liefhebber hebben we deze pagina gemaakt waarop we de bij ons bekende musea hebben verzameld en hun gegevens aan jullie doorspelen. Dan kun je een en ander in de praktijk bekijken. 

Foto: garnaalvissen met paarden in Oostduinkerke tijdens het garnaalfeest.

Visserijmuseum Breskens

Breskens

In het hart van de Zeeuws-Vlaamse beroepsvisserij, boven de vismijn van Breskens, ligt het Visserijmuseum. De bezoeker leert de geschiedenis van de visserij in Breskens kennen aan de hand van voorwerpen, maquettes, schilderijen en verhalen. Het ruim opgezette museum geeft een gevarieerd beeld van het leven in Breskens, met onder meer foto’s en film van de rijke haringtijd, opgezette vogels en maquettes van de havens, PSD-boten. In het grote zeeaquarium leven verschillende vissen, krabben, garnalen, zeesterren en kreeften. Met de 3D vaarsimulator vaart u zelf met uw schip door wereldhavens.

Daarnaast toont het museum de vele ‘bijvangsten’ die de vissers in hun netten vinden, zoals een bijna complete mammoet, restanten van vergane schepen en bijzondere schelpen.

Visserijmuseum Zoutkamp

Zoutkamp

Centraal aan de oude binnenhaven ligt de monumentale Rijksbetonningsloods waarin sinds 1994 het Visserijmuseum Zoutkamp is gevestigd. Hier kun je de geschiedenis en de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij bekijken. Via de entree kom je in de vaste expositieruimte. Hier ontdek je hoe er in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd gevist. Je ziet er scheepsmodellen, visgerei, gereedschappen, motoren, zendapparatuur en een nagebouwde stuurhut. Hier staat ook de Tön 2. Een echt vissersschip.

Voor het museum liggen de ZK4 Albatros en de ZK31 Neptunus. Deze museumschepen kun je gewoon bezoeken. .Achter het museum staat Siegerlida’s Hoeske, een vissershuisje ingericht naar begin 1900.

Het Vlaardings Museum

Vlaardingen

Het Museum Vlaardingen is een museum in Vlaardingen dat zich richt op de visserij en de geschiedenis van de stad Vlaardingen, die nauw met de Noordzeevisserij is verbonden. Het instituut beschikt als ‘Instituut voor de Nederlandse Zeevisserij’ over één van de meest complete visserijbibliotheken en een nationaal documentatiesysteem betreffende schepen sinds 1911. Je vindt hier ook veel documentatie over de verschillende visserijplaatsen en de collectie biedt een grote verzameling voorwerpen, beeldmateriaal en audiovisueel materiaal met betrekking tot de Nederlandse zeevisserij.

Visserijmuseum Woudrichem

Woudrichem

Woudrichem was lang één der belangrijkste vissersplaatsen langs onze grote rivieren, vooral wat betreft de zalmvisserij. Het Visserij- en Cultuurhistorisch Museum is voortgekomen uit het initiatief van een groep enthousiaste inwoners van Woudrichem. Zij begonnen met het inzamelen van historisch materiaal over de riviervisserij. In enkele jaren was zoveel materiaal bijeengebracht dat besloten werd om een museum in te richten. De verzameling geeft inmiddels een vrijwel volledig overzicht van de Nederlandse riviervisserij, maar ook diverse inkijken in de cultuur van de streek.

In afzonderlijke afdelingen worden de diverse technieken getoond aan de hand van modellen, uitleg en foto's. Er zijn originele vissersscheepjes opgesteld en tal van gebruiksvoorwerpen die u dichterbij vroeger zullen brengen. Het museum is gevestigd op de bovenverdieping van het Arsenaal. Een 'arsenaal' is een gebouw waar in vroeger tijden wapens en munitie werd opgeslagen of zelfs geproduceerd, bijvoorbeeld kanonnen. Aan de constructie van het gebouw is dan ook duidelijk te zien dat het om zwaar materiaal ging dat hier werd opgeslagen. Een kleine sfeerimpressie uit deze tijden ziet u aan de voorzijde van het museum, waar een groot kanon staat opgesteld.

Terug naar boven