Elke maand een ander visje
In het najaar zijn veel Noordzeevissen op hun lekkerst zijn. Na een warme zomer met volop voedsel in de zee, hebben veel vissen zich rond gegeten, vol reserves voor de winter.
In oktober, november en december zijn tong, rode poon en griet uitgeroepen tot ‘Vis van de Maand’: de aanvoer en kwaliteit is nu optimaal.
Oktober – tong
Deze ‘biefstuk van de zee’ verdient zeker een plaatsje op het erepodium. Voor de Nederlandse vissector is dit een van de belangrijkste soorten. Onze vloot heeft het grootste quotum van Europa. Een populaire vis in ons land, ook belangrijk voor de export.
November – rode poon
Poon komt van origine voor in de Middellandse Zee. Door onder andere klimaatverandering treffen we hem steeds vaker aan in onze eigen Noordzee. Deze vis, met zijn felrode kleur en de aparte kop wordt ook wel ‘knorhaan’ genoemd. Ponen ‘knorren’ namelijk om te communiceren met soortgenoten.
December – griet
De griet is familie van de tarbot. Deze vissen worden vaak met elkaar verwisseld. Toch is het verschil makkelijk te zien: de tarbot heeft harde knobbels op zijn huid en een klein bekje. De griet heeft een zachte huid en grote bek. De Nederlandse vissersvloot haalt ongeveer 1000 ton griet per jaar op in het zuidelijk deel van de Noordzee en in Het Kanaal. Het is een nevenvangst van schol en tong; er wordt dus niet gericht op gevist.
Meer aandacht
Voor 2019 is er weer een nieuwe ‘Vis van de Maand’ kalender, waarop je precies kunt zien wanneer welke vissoort wordt gepromoot. Deze kalender wordt in gezamenlijk overleg tussen de vishandel en vissers opgesteld. Er wordt rekening gehouden met aanvoer, beschikbaarheid en kwaliteit. Natuurlijk komen de bekende schol, haring en kabeljauw erin terug, maar ook minder bekende vissoorten krijgen een plek, zoals mul, pijlinktvis en rog. De verbindende factor: het zijn allemaal vissoorten die in onze eigen Noordzee voorkomen en best wat meer aandacht verdienen. Voor sommige vissoorten, zoals makreel, Hollandse garnalen, tong en haring, is speciaal promotiemateriaal beschikbaar, te bestellen via de webshop van het Nederlands Visbureau.
www.visrecepten.nl
www.visbureau.nl
www.webshop-visbureau.nl