26-maart-2019 | Door: Kiki Stender
Nieuwe aanwas

Nieuwe aanwas

Met de aanwas van medewerkers in de versbranche is het droevig gesteld. Het vinden van een opvolger is nog moeilijker. Ondertussen werken we ons uit de naad om de zaak op de rit te houden. Hoog tijd dus om aan de bak te gaan. SVO en brancheorganisaties als de KNS zetten zich in om nieuwe medewerkers klaar te stomen voor een loopbaan in Vers. Maar zonder de inzet van de plaatselijke ondernemer, wordt het niets.  

Onlangs was ik bij een ondernemer waar achter de schermen enkele jonge medewerkers aan het werk waren. Opvallend was de losse en ongecompliceerde aanpak van de ‘baas’. Hij gaf de jongelui verantwoordelijkheid, de mogelijkheid van eigen inbreng en een goede en directe begeleiding. Dat werkte. Ze hadden lol, werkten hard, gingen met plezier naar hun werk. Met hun enthousiaste verhalen maakten ze en passant ook reclame voor het (hun!) vak. 

Ook als ondernemer moet je je vak uitdragen. Jouw zaak kan nog zo mooi en rendabel zijn; zonder opvolgers is het bedrijf straks onverkoopbaar. Scholieren hebben vaak geen idee wat ze later willen worden, of zelfs welke beroepen er zoal zijn. Ga daarom naar scholen en geef er een paar keer per jaar gastlessen. Of nodig ze uit! Haal ze jouw winkel en werkplaats binnen en laat ze meekijken en proeven van jouw vak. 

Tijdens de ‘Week van de Slager’ nodigen tal van bedrijven hele schoolklassen uit, bijvoorbeeld om verse worst of hamburgers te komen maken. De slager vertelt ondertussen over de ins- en outs van zijn bedrijf. Dat kunnen andere versspecialisten natuurlijk ook. Neem als groenteman groep leerlingen mee naar een kwekerij of groothandel, laat als bakker scholieren zelf broodjes bakken. Laat zien en beleven hoe veelzijdig je vak is; hoe mooi het is om met vers voedsel te werken.

Als je dit geregeld doet, verbetert het niet alleen je imago, maar zeker ook de kijk van een nieuwe generatie op het ambacht. Het zal niet gelijk busladingen nieuwe medewerkers opleveren, maar dikke kans dat er tussen die scholieren wel een of meer enthousiastelingen zitten die bij jou willen komen werken. En wie weet, zit er een blijvertje tussen. Of is jouw pensioen wél ruim genoeg? Hoe dan ook: niet geschoten is altijd mis! 

Terug naar boven