23-april-2019 | Door: Kiki Stender

Help, de straat ligt open!

Bij mij in de buurt wordt aan de riolering gewerkt. De straat ligt eruit, er liggen houten loopplanken en er zijn omleidingen. Een hoop gedoe. Het deed me terugdenken aan een ondernemer waar ik eens op bezoek was, lang geleden in het pre-social-media tijdperk. De straat voor zijn slagerij lag eruit vanwege een grootschalige reparatie aan de riolering. Klanten wiebelden over noodtrottoirs en baggerden door hopen zand. 

Erg gelukkig was de man in kwestie niet, want het kostte hem omzet. Toch had hij een uitstekende manier gevonden om reuring in de tent te houden. Hij plaatste advertenties in de lokale krant met foto’s van stratenmakers, riolering-mannen en hun voormannen en liet ze praten over waar ze wel trek in zouden hebben. Daar werd in het dorp driftig over gepraat, zo van “Heb je het gezien? Jan staat in de krant en heeft zin in spinazie met gehaktballen!” Geweldig. Jan en de slager gingen flink ‘over de tong’. Een aanpak die precies in mijn straatje paste.
Met de regelmaat van de klok ligt ook in jouw dorp of stad, wel érgens een of meer straten open. Gebeurt dat bij jou voor de winkel, haak daar dan, net als die ondernemer van toen, slim op in! 

Dat kan nu zelfs makkelijker dan vroeger. Ik noem maar een dwarsstraat: stap op de harde werkers voor je deur af en vraag of je een filmpje of foto mag maken terwijl ze aan het werk zijn. Kies niet voor een groep, maar voor één individu: de bestuurder van een shovel, een stratemaker, de landmeter. Vraag welke lekkernij ze uit jouw assortiment op één zouden zetten en trakteer daarop. Film of fotografeer ze naar de werkelijkheid (maar zorg er wel voor dat jouw winkel en/of het lekkers óók goed in beeld komt) Plaats de opname op facebook, instagram of jouw website en hang er een aanbieding aan vast. Het zal zeker de tongen losmaken, alleen al omdat Joost of Sanne met trots de update ook in zijn/haar eigen netwerk zal delen. Goed voor je omzet. Wie weet, en scheelt het een dwarsstraat!

Terug naar boven