Paardenvlees-rel
De dochter van mijn beste vriendin worstelde jaren met ernstig overgewicht. Wat ze er ook aan deed, niets hielp. Na jaren van ge-jojo en ruim een meter kookboeken vol goedbedoelde ‘afval-recepten’, besloot ze tot een drastische ingreep. Een gastric-bijpass. Weken van onderzoeken gingen aan de operatie vooraf. Wat was die meid blij toen ze in de maanden daarna meer dan 60 kilo afviel. Ze voelde zich een stuk gezonder en gelukkiger dan in de jaren daarvoor.
Ze bleef de eerste maanden streng onder controle van de specialist en enkele diëtisten. Vooral van de laatsten ontving ze veel goede tips. Als slager vond ik de beste tip dat ze wekelijks paardenvlees moest eten. Paardenvlees is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamines B3, B6 en B12. Een portie van 100gr paardenvlees bevat de totale dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 voor een volwassene. Wat wil je nog meer? Juist dat vlees zou mede helpen om haar lijf in conditie te houden. Aldus de specialisten.
Ik zocht voor haar een goede ambachtelijke slager; want zo goed was ze daar (als fervent supermarktbezoekster) niet in thuis. Ze stapte op zaterdagmorgen bij mijn ‘topper’ de winkel binnen. Toen ze aan de beurt was, vroeg ze naar paardenbiefstuk. Wat er toen gebeurde tart elke beschrijving. In de volle winkel kreeg ze de wind van voren van de vrouw van de ondernemer. Hoe ze het in haar hoofd haalde om naar paardenvlees te vragen. ‘Paarden eet je niet op! Paarden zijn om op te rijden!’ Er werd niet gevraagd naar het hoe en waarom. Nee, er werd keihard geattaqueerd. De sfeer voor de toonbank werd er niet vriendelijker op. Verschillende klanten vonden de situatie zeer ongemakkelijk, de jonge dame in kwestie verliet de winkel met een rood hoofd en het huilen nader dan het lachen. Ze belde me op om haar verhaal te doen.
Ik heb de slager benaderd om mij te beklagen en hem gewezen op het uiterst onverstandige optreden van zijn echtgenote. “Jammer dan”, was zijn commentaar. “Ze hadden er samen over gesproken, maar het was nu eenmaal gebeurd.” Excuses werden nauwelijks gemaakt en een bloemetje kon er niet vanaf.
Eén ding weet ik zeker: zo stuur je klanten naar de supermarkt. Door dit zeer ondeskundige optreden is veel schade veroorzaakt. Het verhaal is waarschijnlijk tientallen keren door de aanwezige klanten doorverteld; dat is gebruikelijk bij dergelijke akkefietjes. Hoe dom kun je zijn? Deze paardenvlees-rel heeft hem omzet gekost. Ook dat is zeker.