Gember is gezond, of toch niet?
Gember is een van de meest gebruikte specerijen ter wereld. Prikkelend, enigszins scherp en bitterzoet: wereldwijd geschikt voor de meest uiteenlopende gerechten.
Gember is een wortelknol van de tropische plant Zingiber officinale. Oorspronkelijk komt de knol uit Zuidoost-Azië; de plant groeit alleen bij hoge temperaturen. Veel Aziatische gerechten bevatten dan ook gember, maar inmiddels is de knol geliefd over de hele wereld.
In de keuken
We gebruiken hem vers, gedroogd en gemalen tot poeder (het is bijvoorbeeld een van de basisingrediënten voor kerriepoeder), gekonfijt, gesuikerd, als siroop en ingelegd, voor zoete en hartige gerechten, in dranken (gemberbier, ginger ale, thee) en voor de liefhebbers bij sushi. Vlees wordt malser door gember, omdat gember een eiwitsplitsend enzym bevat.
Historie
Gember wordt al zeker 5.000 jaar gebruikt in de geneeskunde, oorspronkelijk vooral in China en India. Zij ontdekten dat het goed werkt tegen misselijkheid. Al in het vroege China kauwden zeelieden en vissers op gember om niet zeeziek te worden. Toen het knolletje rond de 1e eeuw naar de Mediterrane regio’s werd gehaald, was het ook onder de Romeinen gelijk een geliefd geneesmiddel. Zij gebruikten het bij maag-, darm- en spijsverteringsproblemen, bij griep en bij spierpijn. Dat gember effectief kan werken bij vermindering van misselijkheid en andere kwalen, komt waarschijnlijk door gingerol: het belangrijkste bioactieve component in gember.
Gevaren van gember
Helaas heeft gember ook enkele minder goede eigenschappen. Zo bestaat er een risico op een negatieve interactie met bepaalde medicijnen, vooral met bloedverdunners. Het is dan ook verstandig om altijd je arts te informeren als je regelmatig gember gebruikt. Er zijn ook bijwerkingen bekend, zoals buikpijn, brandend maagzuur, gasvorming en een branderig gevoel in de mond. Deze bijwerkingen komen vooral voor als je te veel gember eet.
Beeld: ©Swapan Photography/shutterstock.com