08-februari-2023 |
Voorlopig nog geen krekelmeel in je eten

Voorlopig nog geen krekelmeel in je eten

De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van een aantal insecten in voedingsmiddelen. Daarbij geldt dat als een product insecten bevat dat duidelijk op het etiket moet staan. Maar de kans dat je nu al producten met insecten gaat tegenkomen is vrij klein. 

Melden op het etiket

Voor menselijke consumptie moeten insecten altijd volledig verhit zijn geweest om te voorkomen dat ziekteverwekkers kunnen worden overgedragen. Daarnaast moeten producenten die insecten verwerken in hun voedingsmiddelen dat duidelijk vermelden op het verpakkingsetiket. Ook moeten producenten altijd aangeven om welk type insect het precies gaat. Dat is ook van belang omdat sommige mensen mogelijk allergisch zijn voor insecten, al moet dat nog verder worden onderzocht. Het zou vooral gaan om mensen die allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren of huisstofmijt.

Niet alleen Latijnse naam

Als een product insecten bevat dan wordt dat op het etiket niet alleen vermeld met de Latijnse naam van het insect, maar ook met de naam die gebruikt wordt in het land waar het product wordt verkocht. Dat is zo vastgelegd in de Europese regelgeving.

Al in de supermarkten?

De kans dat je nu meteen veel producten tegenkomt waarin insecten zijn verwerkt, is vrij klein. Voor krekelmeel bijvoorbeeld is pas net toestemming gegeven. De FNLI geeft aan dat het daarom te verwachten is dat het nog een tijdje duurt voordat producten eventueel de supermarkten instromen. De organisatie zegt dat er nu nog geen signalen zijn uit de levensmiddelensector dat het gebruik van insecten in voedingsmiddelen breed zal worden toegepast.

Voedingscentrum.nl

Terug naar boven