23-oktober-2023 |
Tweede Kamer wil plastic­taks afschaffen

Tweede Kamer wil plastic­taks afschaffen

Als je ooit geërgerd hebt betaald voor die extra toeslag op je 'to-go' koffiebekertje, ben je niet de enige. De controversiële 'plastictaks', geïntroduceerd om het gebruik van eenmalig plastic te verminderen, heeft nogal wat wenkbrauwen doen fronsen - zowel bij ondernemers als bij consumenten.

De Tweede Kamer heeft duidelijk geluisterd naar deze frustraties: een meerderheid steunt nu het voorstel van de SP om deze taks zo snel mogelijk van de baan te vegen. Ironisch genoeg heeft de maatregel, bedoeld om milieuvervuiling te verminderen, niet voorkomen dat mensen hun verpakkingen weggooien. En waarom? De 'plastictaks' is van toepassing op verpakkingen zoals die papieren koffiebeker met plastic coating die je onderweg meeneemt.

Het idee was simpel: Ondernemers mochten nog steeds plastic bekers en verpakkingen verkopen, maar wel met een extra toeslag. De hoogte daarvan? Dat mochten ze zelf bepalen. Daarnaast werd van hen verwacht dat ze klanten een herbruikbare variant aanboden of hun eigen verpakking lieten meenemen.

Nachtmerrie

Maar wat klinkt als een milieuvriendelijke aanpak, is voor veel ondernemers een nachtmerrie geworden. Deze wetgeving stelt ze voor uitdagingen zoals de hoge kosten van herbruikbare verpakkingen en logistieke problemen. Daarbij zijn de regels volgens velen onduidelijk, iets dat zelfs bevestigd wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Nu de Tweede Kamer een duidelijk signaal heeft gegeven door het voorstel van de SP te steunen, ligt de bal bij het kabinet. Hoewel ze een motie kunnen negeren, is de boodschap helder: de 'Single Use Plastic' wetgeving moet onder de loep genomen worden. Wat zal de volgende zet zijn?

Khn.nl

Terug naar boven