17-augustus-2023 |
Scandinavië onthult gewaagde nieuwe voedings­richt­lijnen

Scandinavië onthult gewaagde nieuwe voedings­richt­lijnen

Onlangs onthulde de Noordse Raad van Ministers de nieuwste editie van de Noordse Voedingsaanbevelingen (NNR) - een richtlijn die een harmonieus evenwicht tussen individuele gezondheid en planetair welzijn voorstaat.

De NNR 2023 is de meest uitgebreide herziening sinds 40 jaar en is het resultaat van vier jaar onderzoek in samenwerking met de Scandinavische en internationale gemeenschap. Deze aanbevelingen weerspiegelen de hedendaagse wereldwijde nadruk op duurzaamheid, gezondheid en holistisch welzijn.

Rune Blomhoff, projectleider voor de NNR 2023 en gewaardeerd hoogleraar aan de Universiteit van Oslo, verwoordde de bredere visie: "Ons doel is om niet alleen de weg vrij te maken voor gezondere individuen, maar ook om een duurzamer milieu te bevorderen. Een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel bereikt beide."

Het NNR 2023 schrijft voor:

  • Verhoogde inname van plantaardig voedsel, met de nadruk op groenten, fruit, bessen, peulvruchten en volle granen.
  • Evenwichtige consumptie van vis en noten uit duurzame bron.
  • Bescheiden opname van magere zuivel en beperkte hoeveelheden rood en wit vlees.
  • Een oproep tot het verminderen van bewerkt voedsel met veel vetten, suikers en zout, evenals een beperkte alcoholinname.

De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, prees deze uitgave en erkende het transformerende potentieel ervan bij het afstemmen van individuele en planetaire gezondheidsdoelen.

De Noordse voedingsaanbevelingen zijn niet zomaar richtlijnen; ze beïnvloeden een groot aantal sectoren, van nationaal beleid tot maaltijden in openbare instellingen. Met deze editie van 2023 herhalen de Scandinavische landen hun toewijding aan een duurzame toekomst en nodigen ze de wereldgemeenschap uit om zich bij hen aan te sluiten in deze dieetrevolutie.

Lees het volledige rapport

Norden.org

Terug naar boven