23-februari-2021 | Door: Kiki Stender
Promoot je vak

Promoot je vak

Het is algemeen bekend dat we steeds minder jonge mensen binnen onze muren krijgen. En dat terwijl versspecialisten zitten te springen om jonge vaklui en opvolgers. De reden? Onze beroepen zijn niet meer ‘in’. Ze worden geassocieerd met alleen maar hard werken en (te) veel uren draaien. Dat doet geen recht aan ons prachtige vakgebied. 

Zeg nou zelf; het is toch geweldig om met voedsel bezig te zijn? Laat zien dat het gezellig en inspirerend is om in een team te werken; met mooi vlees dat op verantwoordde wijze wordt gefokt, met lekker brood dat met liefde wordt gebakkenn, met vis afkomstig uit verantwoorde visserij, met groente die natuurvriendelijk is geteeld. 

Vertel dat! We moeten af van het idee dat onder jongeren leeft dat melk uit een pak komt. Dat vis alleen nog maar gekweekt wordt bassins en varkens altijd opgroeien in gigantische varkensfokkerijen. Om bij de jeugd wat meer duidelijkheid te scheppen en hun interesse voor het beroep van visspecialist op te wekken, hoef je alleen maar in actie te komen. 

Overleg bijvoorbeeld eens met een basisschool en vraag of je in groep 8 een gastles mag houden over je vak. Stap voor de klas in je dagelijkse werktenue en vertel hoe het reilt en zeilt bij jou, voor en achter de schermen. Vertel het hele verhaal, vanaf de productie tot en met de verkoop in de winkel. Vertel over de mensen die erbij betrokken zijn; van de boer en de productiemedewerker tot en met de verkoper. Neem wat materialen mee om te laten zien, of die de klas kunnen rondgaan. Laat ze voelen, ruiken, horen en vooral ook proeven: prikkel zoveel mogelijk ál hun zintuigen. Dat houdt de aandacht vast en maakt ze nieuwsgierig. 

Je kunt natuurlijk ook de leerlingen naar jouw bedrijf te halen. Steek ze in bedrijfskleding, voor zover voorhanden, en geef ze een rondleiding. Laat bepaalde facetten van je vak zien en geef ze eventueel de mogelijkheid om zelf wat te doen. Ben je slager? Laat ze dan bijvoorbeeld een eigen hamburger maken. Ben je bakker? Wat is er leuker dan deeg kneden en er zelf een bolletje van rollen dat je later mag meenemen? Maak het interessant voor ze.

Natuurlijk geef je ook nu de leerlingen een lekker hapje. Bedenk wel dat er steeds meer mensen, dus ook kinderen geen vlees/ vis eten. Zorg ervoor dat je ook voor die leerlingen een lekkere traktatie hebt gemaakt.
Laten we samen aan de bak gaan om leerlingen te werven. Zij zijn de toekomst; ook voor de continuïteit van onze prachtige beroepen. 

Terug naar boven