11-april-2023 |
Prijs van eieren historisch hoog

Prijs van eieren historisch hoog

In Nederland waren eieren in februari 2023 gemiddeld 26,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijs van eieren nam de afgelopen maanden flink toe. Ook in de rest van de wereld moeten consumenten meer betalen voor eieren. De hogere prijs van eieren zorgde er ook voor dat de exportwaarde toenam. Dat meldt het CBS.

De prijs van eieren begin 2023 is historisch hoog. Dat komt vooral door de sterk gestegen kosten van kippenvoer. Maar ook is het aanbod van eieren kleiner door de vogelgriep, wat ook weer de prijs raakt. 

Eieren gemiddeld 31 procent duurder in Europa

In de Europese Unie waren eieren in februari 2023 gemiddeld 31,1 procent duurder dan in februari vorig jaar. Maar er zijn grote verschillen tussen landen. In Tsjechië waren eieren ruim 95 procent duurder en in Hongarije en Slowakije bedroeg de prijsstijging bijna 80 procent. 

Nederlandse eierexport goed voor bijna 1,5 miljard euro

In 2022 voerde Nederland voor bijna 1,5 miljard euro aan eieren uit. In 2022 werd voor bijna 29 procent meer aan eieren uitgevoerd dan in 2021. Dat de exportwaarde zoveel toenam komt door de historisch hoge prijs van eieren.

Cbs.nl

Terug naar boven