03-augustus-2023 |
Nieuwe raamsticker moedigt hergebruik van verpakkingen aan

Nieuwe raamsticker moedigt hergebruik van verpakkingen aan

Stichting Nederland Schoon, Milieu Centraal en Zero Waste Nederland hebben een innovatieve raamsticker gelanceerd die consumenten aanspoort hun eigen herbruikbare verpakkingen mee te nemen. Deze sticker ondersteunt nieuwe regelgeving die op 1 juli in werking is getreden. 

KEEK, een biologische bakkerij in Utrecht, heeft de sticker als eerste geplaatst. De organisaties moedigen andere bedrijven aan hetzelfde te doen, als teken dat klanten welkom zijn met hun herbruikbare verpakkingen. Hierdoor hopen ze afvalpreventie te bevorderen, een doel waarvoor ze zich samen sterk maken. De sticker is online verkrijgbaar, zonder verzendkosten bij de eerste bestellingen.

Deze nieuwe sticker wordt gezien als een krachtig instrument om hergebruik te stimuleren en wegwerpproductie te verminderen. Ondernemers dragen zo bij aan de vermindering van eenmalige plastic verpakkingen. Klanten voelen zich meer op hun gemak om hun eigen verpakkingen te gebruiken, waardoor een belangrijke stap naar afvalpreventie wordt gezet.

Zero Waste Nederland, de initiatiefnemer van de sticker, ziet het als een effectieve oplossing om het taboe rond het meenemen van eigen verpakkingen te doorbreken. De sticker fungeert niet als verplichting, maar als vriendelijke uitnodiging. Initiatiefneemster Elisah Pals legt uit dat de sticker eenvoudig maar doeltreffend is.

De samenwerking gaat verder dan alleen de sticker. Kennisdeling en ondersteuning maken ook deel uit van dit initiatief. Ze promoten elkaar's campagnes en delen onderzoeksresultaten en activiteiten via hun kanalen. Ingrid Goethart, interim directeur van Stichting Nederland Schoon, gelooft dat de sticker een waardevolle aanvulling is om Nederland schoner te maken.

De sticker is ook een praktische gids voor consumenten om te weten waar ze hun eigen bakje of beker kunnen gebruiken. Ika van de Pas, directeur van Milieu Centraal, legt uit dat deze duidelijkheid de overstap naar herbruikbare verpakkingen makkelijker maakt, wat beter is voor het milieu.

Je kan de raamsticker hier bestellen

Supportervanschoon.nl

Terug naar boven